phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:47
Порада: як зробити так, щоб діти слухалися, не підвищуючи на них голоса

Багато батьків повинні кричати, щоб їх почули. Але, якщо спробувати взаємодіяти більш спокійно?
Поради дитячих психіатрів.
Зрозуміти бажання вашої дитини
Протест є частиною нормального розвитку кожної дитини. Вона буде постійно перевіряти батьків на міцність і виводити з рівноваги. Дитина вчиться на підставі заборон свого батька чи матері. Отже, вона швидко вивчає ці заборони, які забезпечують її благополуччя і безпеку. Дитина чинить опір забороні, відмовляється слідувати йому, але закінчує тим, що приймає правило, встановлене її батьками.

Корисно повторювати багато разів одні й ті ж правила, щоб дитина їх дійсно запам'ятала. Також важливо не поступатися, інакше малюк зрозуміє, які слабкості батьків і зможе легко доводити їх до сказу.

Розшифровка криків дитини
Так, якщо вона чинить опір у своїй непокорі, можливо, вона передає приховане повідомлення: "якщо поведінка не змінюється, незважаючи на ваші численні крики, покарання і пояснення, значить, ви не зрозуміли, в чому полягає для мене користь від такої поведінки, набагато більш сильна, ніж усі ваші догани”. Наприклад, якщо молодша дитина часто кричить, огризається і відтягує на себе всю увагу на шкоду братам і сестрам, значить, вона намагається завоювати особливе місце в сім'ї.

Необхідність правил
Незважаючи на те, що всі нормальні батьки завжди любили радувати своїх дітей, необхідно встановлювати межі. Батькам не потрібно наказувати себе за те, що вони карають дитину, це важливо для її майбутнього. Одне із завдань батьків - по можливості м'яко дати дитині уявлення про принцип реального світу: не можна робити все, що хочеться, коли хочеться. Дитина не тільки задовольняє своє сьогохвилинне бажання, але й намагається порушити кордони, вийти за рамки. Батьки підтримують дитину, виховуючи в ній здатність переносити фрустрацію, породжувану реальністю.

Краща комунікація
Батьківський гнів найчастіше виражається неясними, незв'язними, суперечливими словами. Для того, щоб дитина зрозуміла, що дане правило не обговорюється, досить слідувати декількома принципами:
  • фраза повинна бути короткою, імперативною; складність мови повинна співвідноситися з віком дитини;
  • необхідно говорити ясно і чітко, не зриваючись на крик;
  • слід уникати умовного способу: воно провокує сперечання;
  • важливо дивитися один на одного: дитина зрозуміє сенс тривог і переживань, бачачи їх в очах батьків;
  • потрібно переконатися в тому, що дитина уважно слухає: зробити так, щоб вона перервала свої заняття і стежити за її реакцією;
  • немає ніякого сенсу в проголошенні розрізненої суміші ніяк між собою не пов'язаних доводів: педагогічне значення втрачається в такому процесі;
  • якщо дитина поводиться добре, похвала і заохочення з боку батьків допоможуть їй впоратися з фрустрацією і не вимагати негайного здійснення своїх бажань.

Дитина не слухає: що робити?
Якщо батьки не наважуються або не вміють позначати чіткі правила, допоможе система з чотирьох етапів: повідомлення, повторення, попередження, покарання.

Перш за все, необхідно чітко вимовити правило, використовуючи прості і зрозумілі слова: "Богдане, вимикай приставку, ти вже достатньо пограв”. Якщо дитина виконала вимогу, потрібно обов'язково похвалити її за те, що вона послухалася.

Якщо дитина продовжує грати, варто повторити сказане, не змінюючи суті: "Богдане, я попросила тебе вимкнути приставку”. Якщо в цьому випадку дитина послухається, її також потрібно похвалити.

Потім потрібно розповісти дитині про те, що буде, якщо вона не послухається: "Богдане, якщо ти не вимкнеш приставку, я вимкну її сама, і завтра твої друзі не прийдуть до нас на обід”.

Якщо і цього виявляється не достатньо, залишається виконати обіцяне.

У разі, якщо дитина провокує батьків, кращою реакцією буде ігнорування її поведінки. Для того, щоб провокація відбулася, необхідний провокується. Батькам потрібно намагатися не бути такими. Для цього можна піти туди, куди дитині ходити не можна, і чекати, поки буря вщухне. Поведінка дитини незабаром покращиться.

Якими мають бути покарання
Більшість батьків тільки лякають покаранням, але не карають. Однак саме від цього залежить, чи будуть діти слідувати правилам і поважати батьків. Одних загроз недостатньо, тому що вони швидко стають звичними, "стираються”. Якщо загрози не здійснюються, вони втрачають свій ефект.

Для того, щоб покарання було дійсно ефективним, воно повинно бути правильно сформульованим. Переважні покарання у найближчому майбутньому: скорочення часу гри, прогулянки. Також покарання має бути пропорційно провинності дитини. У кожного повинна бути своя "міра ваги” покарань. Не варто однаково карати дитину за те, що вона хотіла подовше подивитися телебачення і за те, що вона вдарила батька. Бачачи градуйовану систему покарань, дитина зрозуміє, що існує різниця між різними видами небажаної поведінки.

Ці правила і покарання дозволять дати дитині орієнтири. Втім, принципи, які застосовуються у вихованні дитини, не повинні заважати її любити.
Категорія: Поради батькам | Переглядів: 5187 | Додав: admin | Теги: що робити щоб діти слухалися | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]