phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

17:36
Поради лікаря: Що треба їсти для нормальної роботи шлунка


При розладі шлунка і настрій псується, і справи не ладяться, і плани руйнуються. Не кажучи вже про біль у животі. Про пронос і запор розповів обласний гастроентеролог Олег Ревко.

— Що таке запор і пронос?
— Запор — це виділення людським організмом калових мас рідше одного разу в два дні. Виділення з людського організму калових мас з високим вмістом води (70%) до трьох разів і більше на день можна розцінювати як неоформлені випорожнення — пронос.
Норма в кожної людини індивідуальна. І раз, і двічі, і тричі в день. Не треба підганяти кількість дефекацій під норму. Якщо людина ходила в туалет двічі на день, а тепер раз на два дні — це не означає, що в неї розвинувся запор. Просто активність перистальтики кишечника змінилась.

— Чи правда, що чоловіків більше мучить пронос, а жінок — запор?

— Є тенденція, що в жінок запори трапляються частіше, ніж проноси. Але все індивідуально і залежить від способу життя. Треба більше рухатися. При сидячому, малоактивному способі життя так само веде себе й кишечник.

— Що треба їсти для нормальної роботи шлунка?
— Яблука, моркву, капусту, хліб з висівками та інші продукти, багаті на клітковину. Мало клітковини містять рафіновані продукти — борошно вищого гатунку, каші. Особливо запорам сприяє рисова каша. Але людина повинна сама відчувати: якщо випорожнення нормальне, то можна їсти хоч і кожен день. Найкорисніша вівсяна каша. Вона містить ряд корисних амінокислот, яких нема в інших злакових. І речовини, надходження яких в організм позитивно впливає на імунітет людини. Але, як і всі продукти, що легко засвоюються, може сприяти розвитку запору (коли є схильність до нього і якщо їсти вівсянку кожен день).

— Чи допомагають зупинити пронос чорний перець, порошок із сушених курячих пупів, горілка з сіллю?
— Пронос треба не перцем лікувати, а ліками. Адже це завжди наслідок якогось захворювання. Тому перш за все треба лікувати його причину.

— Сирі яйця закріплюють чи послабляють?
— Ні те, ні інше. Але яєчні жовтки — хороше жовчогінне. Тому жовток може викликати послаблення випорожнення за рахунок посилення виділення жовчі.
Допомагає при проносі кора дуба. Кора крушини, навпаки, послаблює. Як засіб від проносу можна пити кінський щавель (заварювати висушене листя).

— Чого не можна їсти при проносі та при запорі?

— При запорі не можна їси рисову кашу і каші взагалі, солодкі страви, які легко засвоюються, мед.
При проносі не можна їсти чорнослив, капусту, буряк, пити молоко.

— Розлади шлунка пов'язані з віком?

— З віком, особливо в клімактеричний період, у чоловіків і у жінок на фоні гормональних змін змінюється і чутливість рецепторів кишечника. Відповідно частіше розвивається запор.

— Геморой виникає від запору чи навпаки?
— Запор — одна з причин геморою.
Коли люди хворіють хронічним панкреатитом, гастритом із сильно зниженою кислотністю (коли недостатньо виробляється ферментів), виникає схильність до проносів.

— Чи може «пронести» від страху?

— Так. Це називається «ведмежа хвороба». Хтось від переляку плаче, хтось заїкається, а хтось какає.

— Як швидко допомогти самому собі?
— Якщо це раптово виникло, в першу чергу треба звернутися до лікаря. Лікуватись самому не треба, може, це інфекція — дизентерія чи холера.

— А якщо до лікаря не дійдеш?
— Сідати на машину і їхати.
Можна при проносі випити «Смекту», «Імодіум». Але пронос — це завжди наслідок якогось захворювання. Причину повинен виявляти лікар, а не хворий. Пронос буває і при пухлині кишечника.
Від запору хороший засіб «Дюфалак». Дозу треба підбирати індивідуально.

— Чи може людина померти від проносу або запору?

— Від проносу — так. Якщо настане обезводнення, порушення електролітного балансу в організмі.
Від запору навряд. Якщо тільки внаслідок запору в людини не розвинеться гостра кишкова непрохідність, яка викликається каловими каменями (капролітами). Але я такого випадку за свою практику не зустрічав. Хворого привозять в операційну, роблять відповідні клізми та інші процедури.

— Якщо в людини чергуються то пронос, то запор, як лікуватися?
— Це частіше за все може бути одна з двох хвороб. Або синдром подразненої товстої кишки. Або (і це в першу чергу треба виключити) пухлина товстої кишки. Спочатку потрібно з'ясувати першопричину розладу шлунка, поставити діагноз, а потім лікувати.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 8140 | Додав: radymo | Теги: пронос, нормальна робота шлунка, запор | Рейтинг: 5.0/112
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]