phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

23:04
Практичні поради: як правильно подорожувати горами


У кожної людини свій смак. Це стосується як одягу та їжі, так і способу відпочинку. Деякі люблять пасивно ніжитися на Сонечку, лежачи на морському узбережжі, і ні про що не думати. Іншим - до душі подорожувати з важким наплічником і підкорювати нові вершини. Нижче - кілька порад для тих, хто тільки збирається спробувати себе в ролі мандрівника.

Подорож починається з планування: треба продумати маршрут, тривалість, незважаючи на фізичні особливості тих, хто збирається з вами подорожувати. Краще, коли є хтось, хто може завести вас в місце призначення, інакше доведеться йти за картою, а для початківців - це досить складно. Звичайно, можна сподіватися на підказки місцевих, але тоді не слід забувати про такий феномен, як "гуцульський кілометр", який насправді може виявитися 4-5 км. Визначаючи дату, не забудьте зазирнути в прогноз погоди на сайті meteoexpert.org. Адже дощ може зіпсувати враження і назавжди відбити бажання подорожувати пішки.

Якщо це ваша перша прогулянка, не варто вибирати довгий і складний маршрут. Підніміться спочатку на одну гору - спробуйте, наскільки це складно. Нарешті, довгий перехід вимагає досконалої підготовки, а тут вже незамінним є особистий досвід.

Перш за все, треба зібрати необхідні речі. Вони діляться на загальні і приватні. У загальні, як правило, входять намети, казанки, клейонка, при необхідності - сокира. Що стосується наметів - у них має бути достатньо місця для всіх учасників і, разом з тим, їх не повинно бути багато, бо все це - зайвий вантаж. Краще брати сучасні намети типу юрти. Радянські брезентові і значно важчі, і швидше промокають. Клейонка потрібна для того, щоб накривати дрова під час дощу або на ніч. Сучасні двотентові намети не потрібно накривати - якщо вони правильно розставлені і до стінок ніщо не торкається - то не промокає.

Особисті речі - це все інше, що кожен бере для себе. Перш за все це рюкзак, спальник і карімат. При відсутності карімата можна взяти якийсь плед або іншу підстилку - все ж краще, ніж нічого. Рюкзак краще брати на металевих каркасах, інакше його буде незручно нести. Спальники бувають у вигляді "конвертів" і "коконів" (з капюшоном). "Кокони" звичайно, краще: вони зігрівають не тільки тіло, а й голову.

Щодо одягу - його не повинно бути багато. Але обов'язково треба мати зручні черевики, які б не натирали, що не промокали, добре тримали ногу. Крім того, потрібні якісь легкі сандалі або шльопанці на зміну, в яких нога могла б відпочити. Наступний пункт - теплий одяг: светр, куртка, шапка (особливо, якщо ваш спальник без капюшона - вночі можуть мерзнути вуха), вовняні шкарпетки. Брюки краще брати не джинсові, а з легкої тканини, що не продувається, - і важать менше, і сохнуть швидше. Непогано, якщо в штанах є кишені, щоб такі необхідні речі, як компас або ніж, завжди були під рукою. Також потрібно взяти кілька футболок на зміну, шорти, багато шкарпеток, якесь укриття на голову, дощовик (краще не целофановий, а з непромокаючої тканини), не забути про білизну і предмети гігієни. Сірники і сухий спирт потрібно покласти в целофановий пакет і замотати так, щоб вони не намокли. Посуд краще брати металевий - тоді у нього більше шансів "дожити" до кінця подорожі. Всі речі повинні бути найлегші, компактні, упаковані в целофанові пакети - це убезпечить їх від вологи.

Окремим пунктом стоїть аптечка, до складання якої слід поставитися серйозно. У ній обов'язково повинні бути лейкопластир, еластичний бинт, активоване вугілля, перекис водню, но-шпа, аспірин, ліки від якихось особистих захворювань.

Упаковуючи рюкзак, не забувайте, що вам його нести, тому не беріть зайвого. Речі першої необхідності (дощовик, аптечку, одяг на зміну) потрібно класти так, щоб вони були під рукою. До спини слід класти м'які речі, щоб не жало. Складаючись, намагайтеся все покласти всередину, щоб нічого не нести в руках. Навіть намет можна розкласти на частини й упакувати.

Харчуватися під час подорожі треба повноцінно, тричі в день. Одна людина в день повинна споживати 4000-5000 ккал, в їжі має бути багато білків і вуглеводів. Між іншим, в раціон радять додавати солодощі - з огляду на їхню енергетичну цінність. Складаючи меню і купуючи продукти, слід пам'ятати і про те, що все це треба буде нести на власних плечах. Також треба врахувати можливість докуповувати їжу під час подорожі в населених пунктах. Щодо води - тут особливі правила: під час ходьби не можна пити, бо це додаткове навантаження на серце, на привалах - пити помірно.

Під час довгих мандрівок фахівці радять розбивати переходи на три етапи: I етап - 15-20 км в день, II - 10-12 км, III - 12-15 км. Заздалегідь потрібно продумати місця для ночівлі та приходити на них треба за 2-3 години до сутінків. Вранці радять починати похід в 8-9 годин, але, в принципі, це особиста справа кожного. Як і визначення співвідношення часу переходу і відпочинку, але фахівці радять робити п'ятихвилинний привал кожні 25 хвилин на початку ходу, потім нарощувати темп - до 10 хвилин відпочинку після 50 хвилин ходьби.

Але головне правило подорожі - вона повинна приносити задоволення.

Категорія: Туристичні поради | Переглядів: 1299 | Додав: radymo | Теги: прогноз погоди | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]