phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:42
Причини і способи подолання - біль в шиї

Коли починає боліти шия, треба вживати заходи, щоб ситуація не стала гірша. Стеж за своєю позою під час своєї повсякденної діяльності і, перш, ніж приймати протизапальне, звернися до лікаря.

Біль в шиї знайомий багатьом. Зазвичай він виникає в кінці дня і заподіює багато страждань. Цей біль може спровокувати, як головні болі, так і значне погіршення стану усього організму. Починається ланцюгова реакція: від болю в шиї і голові до втоми і відсутності енергії.

Напруга з'являється в потилиці і в задній частині голови і може зачіпати плечі. Рухи утруднюються, можливі запаморочення і нудота.

Що можна з цим робити? Не хвилюйся, в цій статті ми розповімо, як справлятися з цією проблемою.

Чому виникає біль в шиї?

Краще, звичайно, запобігати появі болю в шиї, не чекаючи, поки він посилиться. Важливо знати, що може викликати такий біль. Головні причини наступні:

Біль в шиї може мати неврологічну природу, коли які-небудь порушення в нервовій системі викликають м'язове скорочення і запалення.
Можливі проблеми з хребтом, із з'єднаннями між хребцями, з "зношуванням" деяких хребців і з'єднань між ними.

Але у більшості випадків біль в шиї пов'язаний з надмірним навантаженням відповідних м'язів, тому важливо знати, як не допускати такого перевантаження.

Розглянемо детальніше можливі причини болю в шиї.

1. Стрес і тривожність

Повсякденні турботи, напруга, нерви. Усе це викликає зайву напругу м'язів, рухи стають більше скутими, більше ригідними.

Якщо ми знаходимося в такому стані від шести до восьми годин, до кінця дня у нас, швидше за все, болітиме шия і з'являться невеликі контрактури.

2. Як ти спиш?

Неприємно, звичайно, коли увечері, після важкого робочого дня, доводиться відчувати біль в шиї, але ще гірше, коли ця проблема дає про себе знати прямо з ранку, коли ти прокидаєшся. Як в такому стані збиратися на роботу і виходити з будинку?

Потурбуйся про те, щоб матрац, на якому ти спиш, був хорошим. Це дуже важливо, як і поза, в якій ти спиш. Найгірше спати обличчям вниз із зігнутою шиєю.

Якщо ти так проведеш ніч, уранці, швидше за все, рухи в області шиї даватимуться тобі через силу. Май це на увазі.

3. Скільки годин ти проводиш за комп'ютером?

Важливо не забувати про правильну позу і відпочинок. Коли ми працюємо за комп'ютером, треба кожні 15-20 хвилин давати собі невеликий відпочинок, робити кругові рухи головою. Голова не має бути втягнута, коли ми дивимося на монітор, очі мають бути приблизно на одному рівні з монітором.
Якщо ти щодня проводитимеш декілька годин за комп'ютером в неправильній позі, у тебе обов'язково почне боліти шия.

4. Обережно з рухами!

Будь обережна, коли доводиться переносити важкі речі. В період відпусток, наприклад, коли доводиться піднімати валізи, часто трапляються контрактури.
Обережності треба дотримуватися і при виконанні фізичних вправ. Іноді невдалий рух при ходьбі, бігу або танцях може викликати перенапруження м'язів шиї і біль в цьому місці. Роби вправи з обережністю, зберігай при цьому рівновагу і правильну осанку.

Що робити, коли болить шия?

Передусім, не можна ігнорувати біль в шиї і поводитися так, як ніби нічого не сталося.

Іноді біль може зняти анальгетик або протизапальний засіб, але з контрактурою таким чином впоратися не вдасться. У загальному випадку при болі в шиї рекомендується робити наступне:

1. Зменшити фізичну активність

Контрактура м'язів шиї або біль в цій області вимагає обережності в рухах і часі - щоб м'язи могли відновити свій нормальний стан.
Май на увазі, що біль - це симптом, ознака того, що з організмом не все гаразд. Треба дотримуватися обережності, щоб запалення не посилилося і щоб не виникли запаморочення і нудота.
Намагайся дотримуватися спокою і не робити різких рухів. Рухи, в яких беруть участь спина і плечі, мають бути обережними. Не можна піднімати тяжкість і робити різкі рухи. Такого режиму треба дотримуватися п'ятнадцять днів.

2. Терапія холод-тепло

Такі процедури треба робити від трьох до п'яти раз на день:

Прикладай до хворого місця на дві-три хвилини пакет з льодом, потім роби гарячий компрес.
Спати з грілкою не рекомендується. Це може бути небезпечно для шкіри і може пошкодити хворому місцю. Краще всього застосовувати терапію холод-тепло.

3. Примочки з розмарином і лавандою

Розмарин і лаванда - лікарські рослини з протизапальними властивостями. Вони добре допомагають при контрактурах і болі в шиї.
Зробимо настій розмарину і лаванди (5 гілочок розмарину і 5 гілочок лаванди на два літри гарячої води). Коли він стане теплим, змочуємо в нім чисту тканину і прикладаємо до хворого місця. Робимо так кілька разів.

4. Звернися до фізіотерапевта і займися йогою

Допомога фізіотерапевта може бути дуже ефективна в таких випадках. Умілі руки фахівця напевно принесуть більше користі, ніж протизапальна пігулка.

Якщо біль в шиї виникає у тебе регулярно, напевно, треба щось міняти у своїх звичках.
Для запобігання можливих контрактур і болів в області шиї добре займатися аеробними вправами, вправами на гнучкість і дихальними вправами. Вони допоможуть зняти м'язову ригідність, яка викликає ці проблеми.
Дуже корисні також йога, щоденні прогулянки і плавання. Намагайся контролювати стресові ситуації і не забувай про правильну позу перед комп'ютером. Здоров'я варте будь-яких зусиль!

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1118 | Додав: adminA | Теги: причини і способи подолання, біль в шиї | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]