phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:53
Причини, профілактика, лікування - високий і низький тиск

Розповідає, який артеріальний тиск вважається нормальним, хто найбільш схильний до підвищення тиску  і що включає в себе профілактика високого і низького тиску лікар-терапевт.

Тиск

— Артеріальний кров’яний тиск — це тиск, який кров здійснює на стінки судин (артерій) при кожному ударі серця. Максимальний тиск виникає при скороченні серця, що називається систолічним тиском (велика цифра). При розслабленні серця тиск мінімальний і є діастолічним (менша цифра).

Величезна кількість проведених досліджень допомогли виявити середні цифри артеріального тиску (АТ). Але останнім часом стали враховуватися індивідуальні особливості людини. Тому Всесвітня організація охорони здоров’я визнає нормальними ті показники, які знаходяться у межах від 100-110 / 70 до 120-140 / 90. Причому тиск повинен бути стабільним протягом дня, в тому числі і при різних фізичних і емоційних навантаженнях. Тиск може бути нижче норми — якщо при цьому людина добре себе почуває, хвилюватися не варто. Але якщо тиск перевищує 140/90, краще звернутися до лікаря — можливо, є якісь зміни, і потрібно розбиратися, треба їх лікувати.

Причини високого та низького тиску

Якщо людина регулярно стикається з пониженням артеріального тиску, це говорить про гіпотонічну хворобу. Це хронічний стан, що часто виникає на тлі перевтоми (у молодих людей), зміни погоди, стресу, у жінок під час менструального циклу. Гіпотонія пов’язана зі зниженим тонусом судин. Знижений тиск буває і гострим. Це якась разова зміна тиску, що пов’язано з передозуванням будь-яких лікарських препаратів, інтоксикацією, отруєнням або гострим захворюванням.

Підвищення тиску може бути гострим і хронічним. Гостре підвищення артеріального тиску (криз) пов’язаний з прийомом будь-яких препаратів, наприклад гормональних, вживанням великої кількості алкоголю, сильним емоційним потрясінням або зі стресом. Хронічне підвищення артеріального тиску — гіпертонічна хвороба, яка найчастіше пов’язана з судинними змінами, тобто з ущільненням стінок судин або вадами розвитку серця (вродженими або набутими). Артеріальний тиск може бути підвищеним, якщо ви:

  • - випили міцного чаю або кави, з’їли багато шоколаду, перебували в прокуреному приміщенні;
  • - приймали ліки на основі кореня солодки, рослинні нейростимулятори (лимонник, женьшень, елеутерокок);
  • - понервували або йшли швидким кроком, несли важку сумку, піднімалися по сходах.

І гіпотонія та гіпертонія в рівній мірі небезпечні для людини. Гіпотонія призводить до погіршення постачання органів киснем — гіпоксії. При гіпертонії ушкоджуються судини, у тому числі дрібні, підвищується ризик розвитку атеросклерозу. Але слід зазначити: гіпертонія може закінчитися серйозними ускладненнями — інсультом та інфарктом.

Хто схильний до високого/низького тиску

Візуально можна визначити схильність людини до підвищеного або зниженого тиску. Наприклад, високі, астенічні (худорляві, мають довгі руки і ноги. — прим. ред.) люди в молодому віці частіше стикаються з пониженням тиску, ніж кремезні, середнього зросту.

У більш старшому віці ризик «зустрітися» із підвищенням артеріального тиску в рівній мірі є у людей різної статури. Безумовно, якщо у людини є спадкова схильність, вона курить, неправильно харчується, має зайву вагу, не займається якимись фізичними навантаженнями — вона може дізнатися, що таке гіпертонія і в 30, і в 40 років. До гіпотонії схильні люди з порушеним режимом сну, які ведуть малорухливий спосіб життя.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 953 | Додав: adminA | Теги: лікування, високий і низький тиск, причини, профілактика | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]