phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:16
Приносять більше шкоди, ніж їх розрив стосунки, які викликають стрес

 

Згідно з результатами нещодавнього дослідження, близькі стосунки в зрілому віці, які часто викликають стрес, проблеми чи тривогу, можуть стати причиною зниження мисленнєвих здібностей у більш старшому віці.

«Звісно, будь-які стосунки складаються не лише з обміну позитивними, а й негативними емоціями, - сказала провідна авторка дослідження Цзин Ляо з Університетського коледжу Лондону, – але буває, коли надмірна кількість негативних аспектів близьких відносин роблять ці стосунки неефективними, нав'язливими або занадто контролюючими.»

Дослідники проаналізували дані, надані 5873 британськими державними службовцями, які протягом 10 років проходили когнітивні тести на пам’ять і швидкість мислення.

У першому тесті учасникам було запропоновано за 1 хвилину згадати якомога більше слів, що починаються на літеру «с», а у другому – згадати якомога більше назв тварин. Також учасники декілька разів заповнювали анкету про свої стосунки - у 1990 році і ще тричі після 1997 року.

Вони відповідали на питання про те, скільки в їхніх стосунках проблемних чи стресових ситуацій, чи достатньо підтримки вони відчувають з боку свого партнера, чи є в них спільні інтереси, тощо.

Виявилося, що у тих учасників дослідження, в чиїх стосунках було більше негативних аспектів, демонстрували ознаки більш інтенсивного когнітивного старіння. У цих людей також був вищий ризик розвитку депресії і діабету.

Хоча є дані, що загалом наявність близьких стосунків у житті людини та меншої соціальної ізольованості покращують якість життя і роблять його довшим, отримані дані говорять про те, що це вірно лише в тому випадку, якщо ці стосунки не спричиняють забагато стресу та стурбованості.

Дослідники рекомендують працювати над якістю стосунків – особливо у зрілому віці.

 

Категорія: Сімейні поради | Переглядів: 1094 | Додав: adminA | Теги: стрес, стосунки | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]