phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:47
Продукти, найкорисніші для здоров'я жінки

 

Вони допоможуть впоратися із періодичними болями, перепадами настрою і ваги, зміцнити кістки та імунітет, запевняє натуропат Селін Туаті.

МАГНІЙ ПРОТИ ПЕРЕДМЕНСТРУАЛЬНОГО СИНДРОМУ

Дратівливість, плаксивість, втома, болі в спині - зазвичай всі ці симптоми прийнято об'єднувати абревіатурою ПМС (передменструальний синдром).

Головною його причиною вважається дефіцит магнію в другій фазі циклу. Брак магнію сьогодні поширена проблема. Її причина - зменшення вмісту цього хімічного елемента в рафінованих продуктах харчування.

Нестача магнію в організмі викликає стан неспокою, нервозності, безсоння і втоми. Часто люди скаржаться на безпричинні головні болі, підвищену втомлюваність, тривожність.

Де шукати?

Багато магнію в квасолі, какао, темному шоколаді, насінні соняшника, а також у горіхах (фісташках, мигдалі і бразильському), соєвому борошні, хлібі з висівками.

Зверніть увагу, що при термічній обробці втрачається половина магнію, при заморожуванні - третина.

ОМЕГА-3 ПРОТИ БОЛЮ І СПАЗМІВ

Неприємні відчуття через спазми мускулатури матки в критичні дні запускаються молекулами-простагландинами (простагландини також викликають виникнення болю при запаленні).

А Омега-3 сприяє виробленню так званих протизапальних молекул. Крім того, Омега-3 згладжує гормональні сплески і покращує настрій.

Де шукати?

Найбільше Омега-3 в риб'ячому жирі, тому дієтологи рекомендують якомога частіше їсти форель, макрель, сардини, оселедець, палтус і іншу жирну рибу, а також насіння льону.

КАЛЬЦІЙ ПРОТИ ОСТЕОПОРОЗУ

Остеопороз (зниження щільності кісток) зазвичай починає прогресувати у жінок після 50 років. Справа в тому, що щільність кісток залежить від рівня статевих гормонів в організмі. З настанням клімаксу він істотно знижується, і кістки стоншуються.

Зробити їх більш міцними може кальцій. Довгий час вважалося, що молочні продукти - найкращі джерела цього елемента. Однак, щоб набрати з них добову норму в 1000-1500 мг, потрібно з'їсти 1 кг сиру або випити 1-1,5 л молока.

До того ж кальцій з молочних продуктів гірше засвоюється через високий вміст в них тваринного білка.

Де шукати?

Дуже багато кальцію міститься у водоростях, наприклад, спіруліні (1100 мг на 100 г). Так само до важливих джерел цього елемента можна віднести макове насіння, мигдаль, кунжут, сушений інжир і хурму. Втім сир, сир та інші молочні продукти теж не варто списувати з рахунків.

БОБОВІ І ЗЛАКИ ДЛЯ ГАРНОГО НАСТРОЮ

Ці продукти, багаті клітковиною і повільними вуглеводами, допомагають зберегти довге відчуття ситості і уникнути різкого зниження цукру в крові, яке веде до слабкості і зниження працездатності. Крім того, бобові та цільні злаки сприяють синтезу серотоніну, так званого гормону щастя, а значить, борються з поганим настроєм, дратівливістю і занепадом сил.

Де шукати?

Включіть в щоденний раціон сочевицю, нут, білу і червону квасолю, горох, рис, цільнозерновий хліб.

МЕНШЕ СОЛІ!

Сіль затримує воду в організмі, що призводить до набряків і почуття тяжкості в ногах і животі, особливо в критичні дні. Щоб скоротити споживання солі при готуванні замість неї використовуйте більше спецій, прянощів, винного оцту. Намагайтеся рідше їсти ковбасні вироби, копченості, солону рибу промислового виробництва, соєвий соус.

Якщо при приготуванні їжі ви використовуєте консервовані овочі, обов'язково промийте їх під струменем води.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1051 | Додав: adminA | Теги: здоров'я жінки, продукти | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]