phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

13:43
Професія, яка не була популярна до війни, в Україні стала затребувана
В Україні зросла кількість військових психологів, які допомагають військовослужбовцям долати втому та відновити психологічний стан.

Про те, з якими викликами найчастіше стикаються фахівці.  

“Як і багато людей, я ходив на роботу, у мене був будинок, робота, сім’я. Я навіть не міг підсвідомо уявити, що таке станеться”, – поділився військовослужбовець.

Він розповідає про своє життя до повномасштабного вторгнення. З початком великої війни, чоловік пішов боронити Україну. Зараз він перебуває в медзакладі, де лікують легкі поранення та допомагають здолати стрес.

Фахівці відзначають, відновлення психологічної рівноваги для воїнів – надважливе завдання.

"В Україні є армія мобілізованих громадян, які ще вчора були вчителями, художниками, поетами, айтішниками чи робітниками. Сказати, що ми маємо час… Нам не вистачає часу. У нас немає можливостей проведення комплексної психологічної підготовки військових спеціалістів, як це роблять у країнах НАТО", – зауважила заступниця командира з психологічно-морального забезпечення.

Фахівці проводять для воїнів практичні заняття, на яких вчать позбавлятися негативних наслідків війни для психіки. Професійні консультації психологів допомагають у ситуаціях, які важко забути, – зізнаються бійці.

"Після артилерійського обстрілу у мене з’явився страх повернутися на (бойові) позиції. Я не зміг подолати страх і звернувся за допомогою. У мене зараз немає страху і я можу легко повернутися на бойову позицію. Я думаю, що нам потрібні психологи, тому що солдати страждають від великого стресу", – наголосив військовослужбовець.

Звернутися по кваліфіковану психологічну допомогу бійці можуть самостійно або за рекомендаціями.

"Мені сказали, що мені потрібен відпочинок, лікування. Я сказав, що я в порядку, і що вони все вигадали. Я не відчував цього. Але після останньої місії я почав відчувати, що більше не можу цього терпіти, обстріл – це було особливо важко", – поділився військовослужбовець.

Фахівці кажуть: психологічна підтримка та реабілітація – неодмінна умова збереження ментального здоров’я в умовах війни. Тож кількість психологів, які працюють із військовими, нині зросла.

“Наразі кількість психологів зростає. По-перше, є психологи, які працюють у Збройних силах України. По-друге, є психологи, які працюють у реабілітаційних центрах. По-третє, є психологи у волонтерських групах”, – розповів психолог-волонтер.

Особливу увагу психологи приділяють захисникам, які лікуються від поранень. Багато з них, попри травми, планують якнайшвидше одужати, щоб повернутися на бойові позиції. Хоча зізнаються, найбільше мріють про перемогу, щоб повернутися до мирного життя.

“Я хочу повернутися до військової служби. Я не знаю, яку професію матиму, але я дуже хочу повернутися. Це дуже залежить від того, як моя рука заживе. Моя рука – це must have. Я хочу повернутися, ось і все”, – сказав військовослужбовець.

“Я маю таке ж бажання, як і всі інші. Більше всього я хочу повернутися додому. Однак зараз моя совість не дозволяє мені робити те, що я хочу. Я повинен робити те, що потрібно зробити. Якщо я можу бути корисним, тоді я це зроблю”, – підсумував військовий фельдшер.
 
Категорія: Поради щодо працевлаштування | Переглядів: 918 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]