phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:46
Робота з людьми: плюси і мінуси

Робота з людьми: плюси і мінуси

Участь тих, хто працює в сфері торгівлі або обслуговування і ненавидить клієнтів, як правило, незавидна: щоденний стрес, підірвана в нерівній з ним боротьбі нервова система і, швидше за все, звільнення "за власним бажанням" керівником. Щоб і для вас робота не перетворилася в каторгу, перш ніж влаштовуватися туди, де левову частку часу доведеться спілкуватися, задумайтеся: вам дійсно цього хочеться? Ви впораєтеся?

"Що я, телефону не бачила?"

Дівчина Олена завжди вважала себе володаркою великої кількості переваг. Взяти, хоча б голос: мелодійний, що пестить слух. З такими б даними - так в диктори на телебачення. Благо, що і зовнішність у Олени була на рівні. Але на "блакитний" екран дівчина не потрапила. Зате її взяли на роботу в один з call-центрів відповідати на дзвінки клієнтів, розповідати їм про послуги компанії, якщо буде потрібно - з'єднувати з фахівцями.

- Впораєтеся? - запитав Олену начальник.

- Не турбуйтеся, - відповіла дівчина. - Я по телефону ніколи не розмовляла, чи що?

І дійсно, спочатку все йшло добре, дзвінків було небагато. "Почекай, - лякала Олену одна з більш досвідчених колег. - Скоро сезонний попит на нашу продукцію почнеться, ось тоді все не буде коли прохолоджуватися".

Не дуже-то вірила їй Олена, а даремно. З приходом літа на call-центр обрушився шквал дзвінків. Одному клієнту потрібно одне, іншому - інше. І так до нескінченності. У Олени буквально вухо розпухло від телефонної трубки, а вони ще й незадоволені були: пояснює вона незрозуміло, розмовляє неввічливо. Деякі на неї навіть начальству скаржилися. Таких ябед дівчина всією душею ненавиділа. Але скоро і всі інші що дзвонили почали її дратувати: лізуть, розумієш, зі своїми питаннями! Ніби навмисне терпіння перевіряють! Одного разу під час спілкування з особливо прискіпливим клієнтом Олена не стрималася і на безневинне, в цілому, запитання про те, де можна купити їхню продукцію, відповіла:

- Де, де. В Караганді!

Чому їй ця безглузда приказка згадалася, вона і сама толком не знала. Клієнт після такого просто сторопів. Начальник, який проходив в цей момент повз - теж. Коли ж керівник прийшов до тями, він викликав Олену і оголосив, що вона звільнена.

Сьогодні дівчина знову працює оператором. Але тільки не на телефоні: вона вводить дані в комп'ютерну базу. Новою посадою Олена задоволена: з машиною спілкуватися не потрібно, вона з питаннями не пристає. А свою колишню роботу, коли доводилося розмовляти з клієнтами мало не по вісім годин на день, дівчина згадує як страшний сон.

"Бери жалюзі і йди!"

Ще одна подібна історія сталася з Ігорем, продавцем-консультантом престижного магазину. В принципі, влаштовуватися на таку посаду він не планував, але нічого іншого йому в той момент, коли він шукав роботу, не трапилось. А в магазині вже працював знайомий Ігоря. Ось він-то і допоміг молодій людині отримати місце продавця-консультанта.

Продавати Ігор повинен був жалюзі і всякі пристосування до них.

- В принципі, в нашій роботі немає нічого складного, - вчив молоду людину старший продавець. - Приходить покупець, ти його "дотискаєш", розповідаючи про переваги товару, оформляєш замовлення на виготовлення - і вважай все зроблено.

На словах все дійсно здавалося елементарно, але як дійшло до справи - для Ігоря почався суцільний кошмар. Покупців він зненавидів лютою ненавистю. Йому здавалося, що вони приходять в магазин з єдиною метою - вивести його з себе своїми причіпками. Останньою ж краплею, що переповнила чашу терпіння, став випадок з одним покупцем. Зробивши замовлення, він прийшов на наступний ранок і попросив змінити колір. Після обіду виявилося, що йому потрібні не вертикальні, а горизонтальні жалюзі. А коли замовлення було виготовлено у відповідності до всіх зауважень, він відмовився забирати товар, так як йому здалося, що не дотримано задані розміри.

Цього винести Ігор вже не зміг.

- Забирай свої жалюзі і йди, щоб я тебе більше не бачив! - зло прошипів він покупцеві. Той, звичайно, відразу в крик: "Та як ви смієте зі мною так розмовляти ?! Де ваше начальство ?! "Загалом, закінчилася історія звільненням Ігоря  "за власним бажанням". Без роботи, звичайно, молодий чоловік не залишився. Ось тільки з покупцями його нова посада вже більше не пов'язана.

Що завгодно, тільки не це!

Чому ж все так склалося у Олени та Ігоря? Швидше за все, тому, що їм "протипоказана" робота з людьми. Тільки на перший погляд вона здається нескладною: запитали - відповів, попросили - показав. А насправді вимагає величезного терпіння, витримки, і, як наслідок, - великих емоційних витрат. Потрібно вміти не тільки слухати, а й чути клієнта, бути уважним до його проблем, однаково рівно ставиться до кожного, в тому числі і до тих, хто своїми причіпками доводить вас буквально до сказу. Витримати всіх дійсно важко. Тому успішно справлятися з такою роботою, підніматися службовими сходами зможуть тільки ті, кому подобається спілкування, а робота "паперова" або з технікою - нудна і нецікава.

Враховуйте всі нюанси, вибираючи вакансію, і тоді вам, можливо, вдасться знайти місце, яке крім грошей буде приносити і моральне задоволення.

Категорія: Поради щодо працевлаштування | Переглядів: 745 | Додав: admin | Теги: працевлаштування, робота | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]