phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:12
Розрив меніска: як лікувати

Розрив меніска являє собою одну з найпоширеніших травм колінного суглоба, особливо влітку. Зірвати меніск для людини, яка веде активний спосіб життя, так само просто, як дитині розбити коліно. Різке і сильне обертання на опорній нозі, незручний рух, тривале сидіння на корточках можуть створити таке високе навантаження на одиницю площі, що меніск не зможе витримати, хоч і володіє досить великим запасом міцності.

Розрив меніска: як лікувати?

Симптоми травми

Відрізнити звичайний забій від розриву меніска не може без досконального обстеження навіть досвідчений фахівець. Єдиного стандартного тесту на наявність розриву меніска, всупереч поширеній думці, не існує. Але є симптоми, які зобов'язують хворого негайно відправитися до хірурга:

    коли відразу після того, як трапилася травма коліна з'являється сильний біль; важко зігнути і розігнути ногу у великих межах; відчуття клацання; суглоб позбавляється рухливості.

Коли поставлений діагноз розриву меніска

Потрібно оперувати коліно якомога швидше, поки не почалося руйнування суглобного хряща. Ще не так давно порваний меніск лікарі видаляли повністю, для цього коліно доводилося розкривати, як апельсин. Досвідчені медики зараз вже не призначають таку операцію, оскільки пацієнту гарантовано кілька тижнів хворобливого важкого заживання. І гарантовано може розвинутися артроз уже через кілька років.

Чи зважитися  на артротомію?

У районних лікарнях пацієнтам пропонують проведення артротоміі. Зазвичай це передбачено умовами медичної страховки. Артротомія може бути звичайною або у варіанті міні. В обох випадках доводиться розкривати порожнину суглоба і його капсулу. У першому випадку роблять розріз у вісім-дванадцять сантиметрів, у другому - розріз в три або чотири сантиметри. Але ні перший, ні другий варіант хірургічного втручання вам навряд чи варто вибирати, оскільки процес загоєння буде дуже болючим.

артроскопічний метод лікування меніска

На сьогоднішній день найбільш сучасним методом хірургічного втручання на меніску вважають артроскопічний метод. Навіть у випадку видалення частини меніска при цьому методі людина зможе ступати на прооперовану ногу в той же день. Два чи три дні хворий буде ходити з паличкою, на четвертий вийде на роботу. Через три тижні професійні спортсмени зможуть повернутися до звичних навантажень. Чи потрібно видаляти розірваний меніск або зшивати його? Це має вирішити лікар. Але якщо доводиться робити шов, це роблять біорозсосующимися нитками. Потім може знадобитися три або чотири тижні обездвиження суглоба, але це того варто. Консервативне лікування показано тільки в тому випадку, якщо розрив меніска стався в місці прикріплення до суглоба.

Також читайте:


Москомархітектура оголосила міжнародний конкурс на ландшафтно-архітектурну концепцію парку "Зарядье", метою якого є розробка концепції та створення на її основі сучасного парку з розвиненою інфраструктурою, відкритого для відвідувачів цілий рік, говориться в матеріалах конкурсу. У той же час для дахів усіх будівель на територію парку буде використовуватися тільки якісна фінська металочерепиця Ruukki. До речі, в Україні купити цю якісну фінську металочерепицю Ruukki за вигідною ціною можна за допомогою сайту dah-if.com.ua.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 6783 | Додав: adminA | Теги: Розрив меніска | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]