phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:12
Серце - чому воно болить

 

Біль виникла у правому плечі ...

Потім вона поповзла до грудей і застрягла десь під лівим соском. Потім ніби чиясь мозолиста рука проникла у груди і стала вичавлювати серце, немов виноградне гроно. Вичавлювала повільно, старанно – раз-два, два-три, три-чотири ...

Нарешті, коли у вичавленому серці не залишилося ні кровинки, та ж рука байдуже відкинула його ... (письменник Нодар Думбадзе)

Навряд чи є людина, яка ніколи не казала: «У мене болить серце». У когось ця фраза овіяна романтичним фльором, але у переважної більшості все набагато прозаїчніше – вони дійсно відчувають біль в області цього важливого органу.

Різноликий і могутній

Цей біль вирізняється різноманіттям: він коле, стискає, пече, ниє, тягне, пронизує...

Він може локалізуватися у невеликій ділянці або розливатися по всій грудній клітці, віддавати у плече, руку, шию, нижню щелепу, живіт, під лопатку…

Він може з’явитися лише на кілька хвилин або тривати годинами чи днями. Його характер може змінюватися при диханні, рухах руками і плечовим поясом або зміні пози.

Іноді він виникає при фізичному або емоційному навантаженні, іноді – у стані спокою або після прийому їжі... Проявів цього болю безліч, так само як і його причин.

Оманливе серце

Причинами болю в області серця можуть бути як невідкладні стани, що вимагають термінового лікування, так і хронічні захворювання.

Цікаво, що у другому випадку дуже часто серце не має до цього жодного відношення – хворим є зовсім інший орган!

Тому біль у грудях можна умовно поділити на істинний (ангінозний) біль у серці та кардіалгію, яка є симптомом інших захворювань.

Ангінозний біль з'являється при фізичному навантаженні або емоційному напруженні. Такий біль зазвичай зникає у стані спокою і швидко купірується шляхом прийому тринітрату гліцерину.

Здається, що за грудиною щось стискається, може віддавати у ліве плече, руку, під лопатку, в нижню щелепу і часто супроводжується задишкою.

Будьте уважні! Дуже сильний біль, що пече, стискує за грудиною або зліва від неї – це один із симптомів гострого інфаркту міокарда, причому цей біль прийомом нітратів вже не знімається.

«Несерцеві» причини серцевого болю:

Грудний радикуліт (або міжреберна невралгія), а також патологія реберних хрящів. Такий біль посилюється або послаблюється, коли людина змінює положення тіла – нахиляється, повертає корпус, глибоко дихає, робить рухи руками.

Сильний біль по ходу міжреберних проміжків, що посилюється, може бути першим симптомом інфекційного захворювання Herpes zoster – оперізуючого лишаю.

Хворі з неврозом також часто скаржаться на біль в ділянці серця; напади виникають періодично і тривають недовго.

Якщо людина знаходиться у стресовому або депресивному стані, вона може відчувати біль в області шиї та плеча. Насправді, це звичайна напруга м'язів, яку можна зняти проведенням масажу.

Здуття кишечника також може спровокувати біль в області серця: внаслідок підвищення тиску в області черевної порожнини виникає утруднення роботи серця і порушення його функції.

Больові відчуття в ділянці серця можуть бути обумовлені захворюваннями шлунка і підшлункової залози. У цьому випадку можна помітити чітку залежність болю від прийому певної їжі або від голоду.

Остеохондроз, викривлення хребта в області грудного відділу, невралгія також часто викликають больові відчуття у грудях.

Що робити при виникненні болю у грудях?

Перше, що потрібно зробити – це звернутися до кардіолога і зробити всі необхідні дослідження для встановлення причини болю.

Намагайтесь запам’ятати його характер, адже досвідчені кардіологи можуть зробити попередні висновки просто уважно вислухавши пацієнта.

Наприклад, якщо людина детально описує свої відчуття, веде і демонструє лікареві своєрідний щоденник виникнення і характеру болю в області серця – найімовірніше, що якраз серце тут ні до чого.

Також про «несерцевий» характер болю свідчать різна тривалість нападів, сильне серцебиття – звичайно, в тому випадку, якщо у людини не виявлено серцевої недостатності.

А ось якщо пацієнт чудово пам'ятає всі свої больові відчуття, але описує їх доволі скупо – є всі шанси діагностувати серйозне захворювання серця.

Ішемічна хвороба серця (ІХС) ‒ захворювання, що розвивається внаслідок звуження просвіту коронарних артерій.

Це може бути зумовлено декількома причинами: відкладенням на стінках коронарних судин холестеринових бляшок, закупоркою просвіту тромбом внаслідок підвищеного згортання крові; також тривалий спазм коронарних артерій може бути зумовленим емоційним навантаженням, різкою зміною температури навколишнього середовища.

Таким чином, причини порушення кровопостачання серцевого м҆язу можуть бути різними, але призводять вони до розвитку кисневого голодування серцевого м҆ язу, внаслідок чого виникає біль в ділянці серця.

Стенокардія – це різновид ІХС, основним симптом якої є больовий синдром.

Інфаркт міокарда – одна з форм ішемічної хвороби серця, що являє собою некроз серцевого м'яза, обумовлений різким або тривалим припиненням коронарного кровотоку внаслідок ураження (або тромбозу) коронарних артерій.

І стенокардія, і інфаркт міокарда можуть бути першими проявами ІХС, коли попередній процес ішемічного ушкодження міокарда мав безбольовий, безсимптомний перебіг.

Основна відмінність інфаркту від стенокардії в тому, що прийом нітропрепаратів не викликає припинення болю.

Стенокардія поширена серед людей зрілого і похилого віку. І чоловіча, і жіноча стать однаково схильні до ризику виникнення стенокардії, але в різні вікові періоди частота захворюваності різна.

Приголомшені дані отримано у найбільш вагомому довготривалому епідеміогічному дослідженні з вивчення факторів ризику серцевих захворювань (Фремінгемське дослідження серця).

Виявлено, що у половини чоловіків (52,2%) та у тритини жінок (36,1%) розвиток такого загрозливого стану як інфаркт міокарда (смертність при якому становить 30-35%) є першим проявом ІХС!

У віці 40-60 років інфаркт міокарда в 3-5 разів частіше спостерігається у чоловіків у зв'язку з більш раннім (на 10 років раніше, ніж у жінок) розвитком атеросклерозу.

Останнім часом показник частоти захворювання коронарних артерій зростає у всьому світі особливо серед, жінок молодого віку, що пов҆ язано, в основному, із зростанням надмірної маси тіла.

Ожиріння підвищує ризик коронарних подій у 1,5 – 3 рази. Хворим на стенокардію та особам з високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань обов’язково слід проводити медикаментозну профілактику для зменшення ризику серцево-судинних подій.

З цією метою призначають засоби, що знижують ризик утворення тромбів, найпоширеніших серед яких є ацетилсаліцилова кислота.

Доведено, що прийом ацетилсаліцилової кислоти у таких хворих призводить до зниження частоти розвитку інфаркту міокарда та інсульту на 37%, рівня смертності – на 24,4%.

При цьому значно поліпшується перебіг захворювання. Якщо встановлено діагноз ішемічна хвороба серця, то постійний прийом ацетилсаліцилової кислоти є обов’язковим.

Даний препарат зменшує здатність кров'яних клітин до агрегації (злипанню в згустки – тобто, до утворення тромбів). В результаті поліпшується мікроциркуляція і знижується ризик тромбозу та інфаркту міокарда.

Таким чином антитромбоцитарна терапія ацетилсаліциловою кислотою займає обов҆язкове місце у складі комплексної терапії ішемічної хвороби серця.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 780 | Додав: adminA | Теги: чому воно болить, серце | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]