phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

23:17
Що корисніше пити вранці - чай або кава

Нерідко багато людей просто не можуть вирішити, що пити вранці – чай або каву.

Звичайно, в світі багато як кавоманів, так і фанатів чаю, і всі вони переконані, що їх напій найкращий і при цьому корисний.

Частково вони мають рацію, тому що великої шкоди не принесе як заварювання чайного листя, так і кавових зерен в помірних дозах. Крім того, в обох напоях містяться активні компоненти, які благотворно впливають на наш організм.

Але все ж – що корисно пити вранці?

Загальні переваги
1. Обидва містять антиоксиданти.
2. У чорному чаї більше кофеїну, ніж в каві.
3. Кава і чай (зелений і чорний) містять поліфеноли, які запобігають раку і хворобам серця.
4. Зелений і чорний чай – це одна і таж рослина, відмінність полягає тільки в способі обсмажування листя. У чорному менше корисних речовин, ніж у зеленому, через особливості обсмажування.

Чи варто пити каву?

1. «Ні» генетичним мутаціям. Цей напій сприяє тому, що з ними ви зустрінетеся нескоро. Кавомани на 80% менше страждають від хвороби Паркінсона.

2. Захист від хвороби Альцгеймера, раку товстої кишки, діабету 2-го типу.

3. Приводить до безсоння, головних болів і підвищеного тиску.

4. Не рекомендується пити гіпертонікам і невротикам.

5. А взагалі, вчені стверджують, що користь кава приносить лише тільки в тому випадку, якщо пити її без додавання цукру.

Корисні властивості кави

Існує переконання, що одна чашка кави вранці на 11% знизить ризик виникнення раку шкіри. До того ж, на 56% захистить від діабету 2 типу (у жінок), а у чоловіків знизить ймовірність хвороби Паркінсона. Ті, хто п’є від 2-х до 4-х чашок ароматного напою в день, не матимуть проблем з серцем. Так що це корисний напій, який можна пити вранці.

Чи варто пити чорний чай?

В одній чашці цього напою – 40 мл кофеїну (в два рази більше ніж в каві). Він знижує рівень вмісту холестерину і цукру в крові, до того ж від нього можна схуднути (принаймні він в цьому допомагає), а ще він покращує імунітет. Багато його пити не можна, краще обійтися 2-4 чашками в день, тому що він призводить до анемії через уповільнення поглинання організмом заліза. До речі, в чай також не рекомендується додавати цукор.

Зелений чай

В Азії він дуже популярний тому що сприяє детоксикації. Іншими словами – виводить різні токсини і очищає організм від шлаків. Якщо пити зелений чай протягом шести тижнів по 4 рази в день, то зменшиться гормон стресу. Це доведено вченими. Ще він на 46% знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і гіпертонії, але також як і чорний, може привести до анемії через зниження здатності організму поглинати залізо. Ще чай можна використовувати як ліки. Для цього можна піти по стопах азіатів і навчитися у них багатьом цікавим речам у сфері вживання даного напою. Наприклад, китайці заливають його гарячою водою, зливають цю воду і знову заливають окропом. Якщо випивати 1 літр зеленого чаю в день, це призведе до зниження ймовірності виникнення хвороб печінки, а 1 літр кави в день при вагітності може призвести до викидня. Такі дослідження провели в Данії.

Який з напоїв містить більше кофеїну?

Вміст кофеїну в зернах кави становить не більше 2%, тоді як його концентрація в готовому напої безпосередньо залежить від способу приготування. У чашці на 120 мл тільки 80-120 мл кофеїну (кава не міцна), в еспресо на 50 мл буде від 50-60 мл кофеїну (вже набагато міцніше). У листі чаю вміст кофеїну майже в 2 рази більше – 2-4%. У готовому напої може міститися від 30-60 мл кофеїну в залежності від обробки чайного листя, їх прожарювання, заварки і інших чинників. Як показують різні дослідження, в невеликих кількостях корисна як кава, так і чай. В обох напоях міститься кофеїн, що надає бадьорості вранці. Просто не слід надмірно захоплюватися цими напоями, так як це може спричинити за собою неприємні наслідки для організму – безсоння, дратівливість та інші. Так що отримуйте задоволення від того напою, який вам більше до смаку.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1096 | Додав: adminA | Теги: чай або кава, корисніше вранці | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]