phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:01
Що робити при отруєнні дітей побутовою хімією - Супрун розповіла

Супрун розповіла, що робити при отруєнні дітей побутовою хімією

У лікарні дитині проведуть ендоскопію для оцінки пошкоджень слизової шлунково-кишкового тракту і визначення подальшої тактики лікування.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун нагадала про важливість збереження побутової хімії в недоступному для дітей місці.

Багато батьків не виконують цю інструкцію, зазначила вона на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Зберігати в недоступному для дітей місці» - напис, який є на багатьох засобах, які ми використовуємо в побуті. На жаль, не всі виконують цю інструкцію. Хоча навіть одного випадку неуважності або недбалості батьків або родичів досить для важких наслідків для здоров'я дитини», - наголосила вона.

Основна група ризику для отруєння побутовою хімією - діти від року до трьох, зазначила Супрун.

«Яскравий дизайн і етикетки різних упаковок із хімічними речовинами приваблюють дітей. У групі ризику діти від 1 до 3 років, які вже стали досить активними, щоб дістатися до небезпечної рідини. Наслідки від пиття такого речовини залежать від її агресивності, концентрації, кількості, віку дитини та стану здоров'я. Майже у кожного із нас є в будинку 9% оцет, капсули для прання, батарейки, засоби для манікюру та педикюру, хімічні побутові речовини (різні мийні засоби для чищення труб, плит, прання білизни тощо). Для дітей також небезпечні популярні набори для юних хіміків, до складу яких входять хімічні реактиви, якими можуть користуватися і залишати в доступних для дітей місцях старші брати й сестри. Є випадки, коли дорослі діти, відчуваючи спрагу, можуть помилково випивати агресивну речовину, яку батьки переливають і зберігають у пляшках від звичайних напоїв», - розповіла в. о. міністра.

Щомісяця тільки до лікарні «Охматдит» потрапляють 15-20 дітей, які випили агресивну речовину. Основними ознаками при такому отруєнні є слинотеча, біль при ковтанні, набряк слизових губ, сиплий голос, слабкість, нудота і блювота, відмова від їжі і води, підвищення температури тіла, поверхневе дихання. При цьому уточнюється, що симптоми проявляються не завжди, тому при підозрі на вживання дитиною хімічної речовини варто доставити її до лікарні. В першу чергу дорослі мають викликати швидку, яка доставить дитину до стаціонару, і надати першу допомогу.

«До приїзду працівників швидкої допомоги дати дитині випити води або молока, сорбент. Спробувати промити звичайною водою ротову порожнину. Ні в якому разі самостійно не викликати блювоту у дитини!», - попередила Супрун.

У лікарні дитині проведуть ендоскопію для оцінки пошкоджень слизової шлунково-кишкового тракту і визначення подальшої тактики лікування.

«За період 2015-2017 роки у НДСЛ «Охматдит» пролікували 698 дітей з діагнозом «хімічний опік стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки». У 171 дитини були важкі опіки стравоходу (опік II та III ступенів), які могли призвести до тяжкого запалення і в подальшому до значного звуження стравоходу і вимагали тривалого і дорогого лікування. Для відновлення прохідності стравоходу цим дітям потрібні постійні повторні госпіталізації до лікарні для проведення лікувальних маніпуляцій під наркозом. Діти, у яких такі маніпуляції виявилися неефективними, вимагали надскладних, тривалих операцій. Тому батькам слід  вдатися до всіх запобіжних заходів, щоб захистити дитину від випадкового проковтування агресивних речовин», - наполягає Супрун.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 641 | Додав: adminA | Теги: при отруєнні дітей побутовою хімією, Супрун | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]