phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:17
Що таке ангіна - як лікувати ангіну правильно

 

Як лікувати ангіну правильно

Ця «дитяча» хвороба може бути смертельно небезпечною.

Що таке ангіна

Відкрийте рот. В глибині, з обох сторін від язичка, розташовані так звані піднебінні мигдалини.

Це вкрай корисні штуки. Вони відловлюють хвороботворні віруси і бактерії на вході в носоглотку і в багатьох випадках запобігають зараженню організму. Але іноді цей захисний механізм не витримує натиску інфекції. Виглядає це приблизно так:

Симптоми ангіни

Запалення піднебінних мигдалин у міжнародній медичній практиці називають тонзилітом (від лат. tonsillae — «мигдалини»).

В Україні нерідко використовують назву «ангіна». Вона походить від іншого латинського слова — ango — «стискаю, здавлюю, душу». Це слово досить точно описує загрозливу ситуацію: іноді запалені мигдалини набрякають, накопичують гній і збільшуються в розмірах настільки, що майже перекривають дихальні шляхи. І тут є ризик задихнутися.

Коли потрібно викликати швидку

Ось ознаки, при яких необхідна негайна медична допомога:

    Стало важко дихати.
    З’явився набряк язика і/або шиї.
    М’язи шиї і щелепи настільки напружені, що складно відкрити рот.
    Стало важко, майже неможливо глотати слину (вона починає витікати з рота).

Ці симптоми говорять про те, що тонзиліт виходить з-під контролю і стає смертельно небезпечним. На щастя, такі ситуації відносно рідкісні.

Якими бувають симптоми ангіни

Тонзиліт багато в чому схожий на інші гострі респіраторні інфекції: підвищується температура, лихоманить, болить горло… Проте є специфічні ознаки, які допомагають розпізнати ангіну. Ось вони:

    Червоні, очевидно набряклі мигдалики.
    Білий наліт на них.
    Температура тіла 38,5 °С.
    Збільшення і болючість шийних лімфовузлів.
    Відсутність кашлю.

Якщо ви спостерігаєте хоча б два симптоми, швидше за все, у вас саме ангіна.

Додатковою ознакою ангіни може бути вік. Найчастіше хворіють діти до 15 років.

Імунні функції мигдаликів знижуються після статевого дозрівання. Ось чому тонзиліт рідко зустрічається у дорослих людей.

Як лікувати ангіну

Найчастіше ангіна не вимагає лікування, крім симптоматичного (полегшує стан), і проходить самостійно за 7-10 днів.

Однак вирішувати, лікувати тонзиліт чи ні, а якщо лікувати, то як саме, може тільки лікар. Справа в тому, що ангіна може бути викликана різними причинами — відносно безпечною і небезпечною.

Причина 1. Віруси

Саме вони стають винуватцями більшості ангін. Новина погана: як боротися з вірусами, медицина толком не придумала. Новина хороша: наше тіло непогано справляється з такими інфекціями самостійно.

Якщо фахівець прийде до висновку, що у вас саме вірусна ангіна, вам запропонують просто розслабитися: взяти лікарняний і відлежатися вдома.

Причина 2. Бактерії

Якщо бути точними — стрептококи групи А. Такий підвид тонзиліту вимагає повноцінного — не симптоматичного! — лікування.

Щоб виявити бактерії, лікар може провести швидкий стрептококовий тест або взяти мазок з горла. А далі, якщо діагноз «бактеріальний тонзиліт» підтвердиться, призначить антибіотики.

Швидше за все, ваш стан покращиться вже після першої дози. Важливо не розслаблятися, а приймати таблетки або суспензію рівно стільки, скільки медик прописав.

Інакше хвороба, яка піддалася лікам, може повернутися з новою силою. І на цей раз вже навчиться протистояти антибіотикам, так що доведеться міняти препарат.

Пам’ятайте: бактеріальна ангіна не іграшки. Це захворювання, якщо його недолікувати, загрожує вкрай неприємними ускладненнями, серед яких:

    Запалення середнього вуха.
    Утворення внутрішніх гнійників (які доведеться видаляти хірургічно).
    Ревматизм, негативно впливає на роботу серця.
    Гломерулонефрит, порушує роботу нирок…

Загалом, нічого доброго. Так що, якщо вам призначили антибіотики, старанно пийте.

Як полегшити стан при ангіні

Все досить просто:

    Більше відпочивайте.
    Щоб заспокоїти біль у горлі, пийте теплі напої або їжте морозиво в залежності від того, яка температура для вас більш комфортна.
    Їжте продукти, які не вимагають жування і легко прослизають в горло: то ж морозиво або, наприклад, мед, желе, холодець з наваристого бульйону. Вони не заподіють біль при ковтанні і в той же час забезпечать організм енергією, яка необхідна для боротьби із заразою.
    Полощіть горло теплою солоною водою.
    Якщо біль сильний, можна приймати препарати на основі ібупрофену або парацетамолу.
    Сосіть льодяники, у яких міститься бензокаїн або інші місцеві анестетики. Для полегшення болю в горлі можна використовувати і безрецептурні спреї. Однак, як показало дослідження, за ефективністю вони не відрізняються від звичайних полоскань або льодяників, але коштують дорожче.
    Слідкуйте за вологістю повітря в приміщенні, при необхідності зволожуйте його.

Коли потрібно видаляти мигдалини

Мигдалини — такі органи, які краще не чіпати. Вони є важливою частиною імунної системи і в тій чи іншій мірі захищають організм протягом всього життя.

Проте в деяких випадках, якщо бактеріальна ангіна не піддається антибіотикам або тонзиліт повторюється занадто часто (більше семи разів за рік або більше трьох разів на рік протягом трьох останніх років), лікар може рекомендувати хірургічне видалення мигдалин.

Така операція називається тонзилектомією. Вона проводиться під загальним наркозом і триває 35-40 хвилин. Через кілька годин пацієнта відпускають додому, а через 7-10 днів він повністю відновлюється.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 834 | Додав: adminA | Теги: лікувати правильно, ангіна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]