phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

23:45
Щоб уникнути сексу деякі самки жаб імітують смерть
Самки європейської звичайної жаби можуть прикидатися мертвими, щоб уникнути спаровування з кількома самцями, які насідають одночасно.

Також вони можуть перевертатись на спину, рохкати, щоб надалі вберегти своє життя, йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Royal Society Open Science, пише Live Science.

Європейські звичайні жаби (Rana temporaria) відомі як "вибухові" розмножувачі. Вони збираються десятками для спаровування у ставках. Зазвичай самців більше, ніж самок, тож шість або більше "чоловіків" можуть одночасно змагатися, щоб сісти на самку в так званому "шлюбному м’ячі".

"У деяких випадках самка може бути вбита в цих шлюбних кульках. Замість того, щоб бути пасивними та безпорадними, ми виявили, що самки можуть використовувати три ключові стратегії (перевертання на спину, рохкання та імітацію смерті), щоб уникнути самців, з якими вони не хочуть спаровуватися – або тому, що вони не готові до розмноження, або не хочуть спаровуватися з певним самцем", – сказала дослідниця з Музею природної історії в Берліні Каролін Діттріх.

Задля експерименту вчені зібрали самців і самок європейських звичайних жаб зі ставка під час сезону розмноження. Вони розділили їх у резервуари, наповнені водою. У кожному з них були дві самки та один самець.

Впродовж години науковці спостерігали за діями жаб.

З 54 самок, яких схопив самець, 83% у відповідь перевернулися на спину. Через це самець опиняється під водою та відступає, щоб не потонути, пояснила науковця Дтітріх.

Команда також виявила, що 48% самок, на яких сиділи самці, хрюкають і пищать. За словами Діттріх, бурчання імітувало "виклики звільнення", які зазвичай видають самці жаб, щоб завадити іншим самцям сісти на них.

"Але незрозуміло, про що сигналізують високочастотні писки", – додала вона.

А третина самок лежала нерухомо з витягнутими кінцівками близько 2 хвилин після того, як на них сів самець.

"Нам здається, ніби самка прикидається мертвою, хоча ми не можемо довести, що це свідома поведінка. Це може бути просто автоматичною реакцією на стрес", – зазначила науковиця.

Науковці також визначили, що молодші та менші самки використовували усі три стратегії стримування. А старші самки вже з меншою ймовірністю могли імітувати власну смерть.

Діттріх припускає, що молодші самки більше стресують, коли самці на них сідають верхи навіть попри невелику кількість сезонів розмноження. Тому 46% самок, на яких сів самець, успішно втекли.

Науковці зазначають, що умови для експериментів значно відрізняються від дикої природи. Крім того, імітація смерті як стратегія для втечі зустрічається лише у кількох видів метеликів, павуків та гостроребрих тритонів.
Категорія: Сексуальні та інтимні поради | Переглядів: 118 | Додав: radymo | Теги: смерть, жаба, самка, Секс | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]