phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:22
Шкодить більше, ніж саме безсоння страх перед безсонням

 

Люди, які вважають, що мають проблеми зі сном, більш схильні до втоми, тривожності та інших розладів здоров’я, ніж люди, які насправді мало сплять, але цим не переймаються, – йдеться на сторінках “Behaviour Research and Therapy”.

Безсоння

На основі аналізу 12 досліджень, які стосуються проблематики безсоння, проведених протягом останніх 20 років Кеннет Ліхштейн, професор психології з Університету Алабами (США), прийшов до висновку, що суб’єктивна думка про низьку якість сну є кращим предиктором поганого стану здоров’я, ніж фактичне вимірювання якості відпочинку.

– Переконання про безсоння і викликає побоювання, які є сприятливим середовищем для розвитку стресу. Стрес впливає в свою чергу на якість нашого життя, – говорить дослідник.

На думку фахівця, люди, які вважають, що мають проблеми зі сном, як правило, дуже стурбовані цим положенням речей і занадто сильно концентруються на деталях, які, на їхню думку, позбавляють їх достатню кількість відпочинку. Між тим, близько 1/3 з них спить, так дійсно непогано. Як підкреслює проф. Ліхштейн, трохи більше часу для засинання, короткочасне пробудження протягом ночі, зовсім не обов’язково повинні свідчити про проблеми зі сном. Ці фактори мають, в основному, незначний вплив на загальну якість сну.

На жаль, страх перед безсонням полягає в тому, що люди в цій групі (з безсонням), швидше за все, постраждають від реальних проблем сну, таких як стомлюваність, тривога, депресія, підвищений кров’яний тиск і навіть думки про суїцид. Навіть у людей, які відчувають реальні проблеми зі сном, але просто не звертають на них уваги, спостерігаються менш серйозні наслідки для здоров’я.

Проф. Ліхштейн радить, до питання сну підходити розумно – не ігнорувати, але й не демонізувати можливих труднощів; пам’ятати про те, що найголовніший ворог організму, як правило, стрес.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1009 | Додав: adminA | Теги: страх перед безсонням | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]