phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:38
Симптоми, діагностика та лікування - кишкова колька

При появі нападу кишкової коліки потрібно обов’язково викликати швидку медичну допомогу. Іноді колька виникає на тлі важких порушень в органах травлення, що вимагає негайного медичного втручання.

Кишкова колька

 

  1. * Що таке кишкова коліка
  2. * Причини кишкової кольки
  3. * Основні симптоми при кишковій коліці
  4. * Діагностика при кишковій коліці
  5. * Перша допомога при кишковій коліці
  6. * Ліки від кишкових колік
  7. * Лікування кишкових кольок народними методами
  8. * Дієта при кишкових кольках

 

Що таке кишкова коліка

Колька являє собою больовий синдром, який виникає в животі і характеризується спастичним типом. Розрізняють кілька типів кольок, залежно від системи органів, в яких вона з’явилася. Кишкова колька є найбільш поширеним варіантом.

Часто кишкова колька виникає через погрішності у харчуванні, однак такий симптом може вказувати і на захворювання травної системи, у тому числі і дуже важкі, що вимагають негайного хірургічного втручання (наприклад, при кишковій непрохідності). При перших симптомах кишкової коліки потрібно звернутися до лікаря і з’ясувати точну причину її появи.

Будова кишечника

 

Причини кишкової кольки

Примітно, що під кишковими коліками можуть ховатися серйозні захворювання травного тракту, серед яких є й такі, для лікування яких необхідне хірургічне втручання. У цьому зв’язку при кишковій коліці лікарю необхідно швидко поставити діагноз і встановити справжню причину патології.

Серед причин кишкових кольок найчастіше бувають:

Захворювання травної системи. Якщо кишкова коліка повторюється, то, швидше за все, справа у деяких захворюваннях травної системи. Часто кишкові коліки турбують хворих на тлі таких патологій як гастрит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, захворювання печінки і жовчного міхура, хвороби підшлункової залози та інші. При даних патологіях порушується травлення, їжа погано перетравлюється, що призводить до появи спазми в кишечнику.

Погрішності в харчуванні. Здуття живота і кишкова коліка можуть виникати при надмірному вживанні холодної їжі або несвіжих продуктів харчування. Рясне вживання продуктів, для приготування яких використовуються процеси бродіння, також можуть спровокувати кишкову кольку. До таких продуктів відносяться квашена капуста, квас, мочені яблука або дріжджове тісто. Часто причиною кишкової коліки стає переїдання, їжа всухом’ятку, надмірне вживання смаженої, копченої, жирної або занадто гострої їжі.

Отруєння. Харчові отруєння простроченими або неякісними продуктами харчування, лікарськими препаратами або токсичними речовинами (наприклад, свинцем) можуть стати причиною появи сильної кишкової коліки.

Кишкові інфекції. Патогенні бактерії, віруси і грибки, потрапляючи у кишечник, можуть спровокувати розвиток патологічного процесу. Розмножуючись в кишечнику, мікроби виробляють велику кількість токсичних речовин. Кишкова колька може розвинутися на тлі дизентерії, сальмонельозу, холери та інших захворювань.

Стреси. Нерідко причиною кишкових кольок стають стреси. Часто лікарі відзначають, що кишкові кольки у їхніх пацієнтів виникають «на нервовому грунті». Наприклад, ця проблема може турбувати осіб, у яких з народження є неправильний тип поширення збудження по нервовим волокнам кишечника, через що виникають перенапруги.

Глистні інвазії. Ще одна поширена причина кишкових кольок – глистова інвазія. Паразити негативно впливають на нервові закінчення, виробляють токсичні речовини, що і провокує появу коліки.

Непрохідність кишечника. Це важкий стан, викликаний порушенням моторики і скупченням калових мас. Іноді непрохідність спричинена механічним перешкодою на шляху руху калу, наприклад, пухлинні новоутворення або спайками. В даному випадку необхідно терміново звернутися до лікаря, оскільки такий стан загрожує життю хворого.

Симптоми кишкової кольки

 

Основні симптоми при кишковій коліці

У медичній практиці виділяють кілька типів кишкової коліки, кожен з яких характеризується своєрідною симптоматикою.

Апендикулярна коліка. Часто такий тип кольки є першою ознакою розвитку гострого апендициту. Для аппендикулярної коліки характерний сильний больовий напад, який виникає раптово. Біль локалізується в нижній частині живота справа, що обумовлено запаленням червоподібного відростка товстої кишки. При розвитку такої патології відзначається наростання больового синдрому.

Ректальна коліка. При ректальної коліці гостра біль виникає в області прямої кишки. Як і в попередньому випадку, біль з часом наростає. Крім больових відчуттів у хворого відзначаються хворобливі позиви до спорожнення кишечника.

Свинцева коліка. Даний різновид кольок з’являється при отруєнні свинцем. Зазвичай, це відбувається на шкідливому виробництві. При свинцевій коліці виникають гострі напади болісного болю, які призводять до появи сильного напруги в передній черевній стінці. Біль є переймоподібним, при цьому періоди спокою при свинцевій кольці з часом зменшуються. Характерним симптомом свинцевої кольки є ясна, які кровоточать і поява білястого нальоту. Температура тіла при цьому підвищується до 40 градусів. Свинцева коліка є станом, який потребує негайної допомоги хворому.

Судинна коліка. Основна причина появи судинної кольки в тому, що м’язова тканина кишечника отримує недостатнє кровопостачання. Це може бути викликано спадковими факторами, а також рядом захворювань, наприклад, пухлинами, поліпами, тромбозом, спайками та іншими станами. На початку больові відчуття можуть бути несильними і носити ниючий характер. З часом біль тільки посилюється. При кисневому голодуванні в тканинах кишечника, як правило, виникає приступ гострого болю, який охоплює всю черевну порожнину.

Якщо говорити про загальні симптоми при кишковій коліці, то це в першу чергу спазм та біль. Проявляються такі симптоми часто після вживання їжі, однак при деяких захворюваннях органів травлення можуть виникати і на голодний шлунок незалежно від часу доби.

При кишкових кольках м’язовий спазм може доповнюватися такими симптомами:

Іррадіюючий біль. Якщо напад кишкової коліки триває довгий час, то больові відчуття можуть поширюватися в поперек, куприк і пахову область. У ряді випадків у хворого може створюватися відчуття, що біль охоплює всю черевну порожнину.

Сильне здуття, метеоризм, нудота і блювання. Ці симптоми виникають при тривалій кишковій коліці, яка заважає нормальному відходження калових мас і газів.

Підвищення артеріального тиску. У деяких випадках можливе раптове підвищення артеріального тиску. Однак, якщо кишкова колька виникає на тлі кишкової непрохідності, то в такому випадку тиск падає.

Занепад сил. Це поширений симптом, який виникає при кишковій коліці. З плином часу стан хворого погіршується.

Розлад стільця. При кишковій коліці можлива діарея з домішкою крові або слизу. В інших випадках хворих турбують запори.

Висока температура. Підвищення температури тіла характерно при інфекційному ураженні травного тракту, зокрема, вірусними або бактеріальними кишковими інфекціями.

Діагностика кишкових кольок

 

Діагностика при кишковій коліці

Кишкова колька може розвинутися на тлі безлічі станів і захворювань, тому без кваліфікованої допомоги лікаря не обійтися. Кишкова коліка пройде сама собою, якщо вона викликана епізодичним здуттям або погрішностями в харчуванні. В інших випадках необхідна правильна діагностика, яка допоможе виявити причину коліки.

Діагностика при кишковій коліці включає в себе виконання наступних процедур:

Збір анамнезу. Першим ділом лікуючий лікар збирає анамнез. Пацієнта опитують про наявність супутніх захворювань, симптомів, умов, при яких з’явилася кишкова коліка і так далі. Особливу увагу лікар приділяє інформації про характер больових відчуттів, сімейному анамнезі, місце роботи пацієнта і характер його живлення.

Пальпація живота. Після проведення опитування лікар проводить пальпацію живота. Якщо м’язи живота напружені і болючі, то це вказує на патологічну причину кольок. Для уточнення діагнозу пацієнту призначають ряд лабораторних та інструментальних досліджень.

Гастродуоденоскопія. Це інструментальний вид діагностики, при якому проводиться ендоскопічне обстеження органів травного тракту. При гастродуоденоскопії проводиться візуальний огляд стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки. Таке дослідження дозволяє виявити деякі порушення в роботі вищезгаданих органів.

Колоноскопія. Це метод дослідження товстого кишечника за допомогою гнучкого ендоскопа. Під час діагностики можна виявити ряд порушень, наприклад, запалення слизової тканини стінок кишечника, різні новоутворення, виразки, дивертикуліт, звуження кишкових проток і багато інших.

Ректороманоскопія. Це обстеження прямої кишки і сигмовидного відділу кишечника, яке може показати наявність пухлин (доброякісних або злоякісних), виразок, запальних процесів, спайок та інших патологічних порушень, які можуть провокувати появу кишкових кольок.

Холецистографія – діагностика жовчного міхура за допомогою рентгенографії та контрастної речовини. Холецистографія допомагає виявити відхилення в роботі жовчного міхура, що також може стати причиною появи кишкової коліки.

УЗД – візуальний огляд внутрішніх органів, що дозволяє виявити відхилення в будові і функціонуванні травної системи та інших органів.

МРТ і КТ – методи візуальної діагностики, які з високим ступенем деталізації показують порушення в будові і функції досліджуваних органів.

Аналіз калу. Цьому дослідженню при кишкових кольках приділяється особлива увага. Кал пацієнта перевіряють на ферментативну активність, наявність гельмінтів, кишкових інфекцій і на дисбактеріоз.

Загальний аналіз крові. Оскільки кишкова колька може виникати на фоні запального процесу в організмі або анемії, то аналіз крові допомагає виявити подібні порушення.

Загальний аналіз сечі – необхідний для виявлення можливих патологічних станів сечовидільної системи, печінки або підшлункової залози, що може спровокувати появу кишкових кольок.

Інші методи дослідження – проводяться на розсуд лікарів.

Після проведення досліджень команда лікарів встановлює діагноз, на підставі якого хворому призначають лікування. Терапія при кишкових кольках може включати в себе медикаментозне, медикаментозне та хірургічне лікування.

Перша допомога при кольці

 

Перша допомога при кишковій коліці

Кишкова коліка – досить хворобливе явище, і тому потребує негайної допомоги потерпілому. У першу чергу потрібно як можна швидше полегшити стан – зняти спазм і усунути больовий синдром. При цьому слід обов’язково звернутися за швидкою медичною допомогою. Майте на увазі, що після зняття гострого нападу кишкової коліки пацієнт деякий час повинен знаходитися під наглядом лікарів, які повинні виявити справжні причини коліки.

Перша допомога при кольці складається з 4 пунктів:

Прийміть спазмолітик, наприклад, 2 таблетки но-шпи. Якщо немає но-шпи, то можна випити по одній таблетці папаверину з патифіліном.

Якщо коліка супроводжується блювотою, і прийом препарат ускладнений, то можна зробити очисну клізму на основі відвару з м’яти. У пряму кишку можна ввести ректальні свічки з беладони, які мають спазмолітичну дію.

Випийте «Смекту». Розчиніть один пакетик препарату в 100 мл теплої води.

Якщо є підозра на отруєння, прийміть всередину який-небудь сорбент, наприклад, активоване вугілля.

Після застосування вищезазначених заходів на протязі 12 годин слід уникати вживання їжі. При лікуванні кишкової коліки допускається прийом чистої негазованої води або теплого чаю без цукру, що сприяє відходженню газів і стільця.

Дочекайтеся приїзду швидкої допомоги, і навіть якщо вам стало помітно легше, не відміняйте виклик. Обов’язково зверніться до лікаря і з’ясуйте причину кольки, особливо в тому випадку, якщо таке з вами відбувається вже не вперше.

Ліки від кишкової кольки

При кишкових кольках лікарі можуть прописати хворому такі лікарські препарати:

Активоване вугілля. Це сорбент, який поглинає токсичні речовини, наприклад, гази, деякі продукти бродіння і інші токсини, що може полегшити стан хворого. Як правило, активоване вугілля використовують при підвищеному газоутворенні, розладах травлення і при отруєннях. Приймати активоване вугілля слід з перерахунку 0,5 г препарату на 10 кілограмів ваги тіла пацієнта. Як правило, за один раз приймають не більше 3-4 г препарату. Існують аналоги активованого вугілля, які випускаються в іншій формі, наприклад, гранульованій.

Діоксид кремнію. Препарати на основі діоксиду кремнію є ефективними ентеросорбентами четвертого покоління. З одного боку такі препарати знешкоджують токсичні речовини, а також мікробні харчові алергени, метаболіти і бактерії, які з’являються при гнильних процесах в організмі. Препарати, ентеросорбенти на основі діоксиду кремнію використовуються при сальмонельозі, отруєннях, алкогольної і септичної інтоксикації, ентероколіті та інших розладах, які в тому числі можуть спровокувати наступ кишкової коліки.

Спазмолітичні препарати. Найбільш популярним є но-шпа, який використовується для усунення спазмів різної локалізації. При прийомі спазмолітичних препаратів слід дотримуватися обережності, особливо особам, у яких відзначається знижений артеріальний тиск. Крім, препарату Но-шпа, при кишкових кольках також застосовується Спазмолгон, Спазмомен, Бускопан та інші лікарські засоби, які усувають спазми.

Комбіновані препарати (спазмолітик + знеболююче). При виражених больових відчуттях доречно використання препаратів, що поєднують в собі дію спазмолітика і знеболюючого препарату.

Антибіотики. У тому випадку, коли встановлено, що кишкова коліка викликана бактеріальною інфекцією, то лікар призначає пацієнтові антибактеріальні препарати (антибіотики). Ні в якому разі не приймайте антибіотики самостійно, оскільки безконтрольний прийом цих препаратів може негативно позначитися на печінці і призвести до дисбалансу кишкової мікрофлори, що тільки погіршить ситуацію. Запам’ятайте, що антибіотики приймаються тільки відносно бактерій, але не вірусів або грибкових інфекцій. Проти цих мікробів використовуються, відповідно – противірусні препарати і протигрибкові ліки, які також можуть призначатися при кишкових кольках, викликаних цими інфекційними агентами.

Якщо причиною кишкової кольки є гостра кишкова непрохідність, то в такому разі може знадобитися хірургічне втручання.

Лікування кишкової коліки народними засобами

У лікуванні кишкової кольки та захворювань травної системи, які їх викликають, широко застосовуються народні засоби. Найбільш ефективними з них є наступні:

Насіння гарбуза. Візьміть дві столові ложки подрібненого насіння гарбуза і залийте 300 мл окропу, додайте 1-2 чайних ложок цукор і пийте такий настій протягом дня.

Квітки пижма. Необхідно взяти одну столову ложку сухих квіток пижма і залити гарячою водою. Відвару потрібно дати настоятися, після чого його можна пити невеликими порціями протягом дня. Курс лікування відваром з квіток пижма становить 2-3 дні.

Масло лаванди. При кишкових кольках добре допомагає масло лаванди, яке володіє заспокійливим ефектом. Речовини, що входять до складу лаванди добре заспокоюють нервову систему, знімають спазм і усувають больові відчуття. Візьміть невелику кількість води, додайте 5 крапель лавандового масла і випийте.

Відвар білого полину. Візьміть 100 г білого полину і залийте холодною водою на 2 доби. Потім суміш ставиться на повільний вогонь і вариться близько години. Отриманий відвар потрібно процідити і додати в нього 400 грамів меду. Після цього отриману суміш з медом знову ставлять на вогонь і витримують до тих пір, поки відвар не загусне. Готовий густий відвар потрібно приймати по 1 столовій ложці 4 рази на день.

Імбирний чай або сік з капусти. Впоратися з коліками добре допомагає імбирний чай або сік зі свіжої білокачанної капусти. Для приготування імбирного чаю потрібно взяти половину чайної ложки подрібненого кореня імбиру на один стакан окропу. В день потрібно пити по 2-3 чашки гарячого напою. Що стосується капустяного соку, то пити його краще всього перед прийомом їжі, розбавляючи невеликим кількість води. Корисно буде додати напій сік з буряка або моркви.

Настій з вільхових шишок. У випадку, якщо у вас кишкова коліка супроводжується діареєю, то допоможе настій з вільхових шишок, кореня перстачу, чебрецю, листя кропиви, меліси і звіробою. Всі зазначені інгредієнти беруться в рівних кількостях. Столова ложка збору заливається склянкою окропу і настоюється. Приймати потрібно по половині склянки двічі на день перед прийомом їжі.

Дієта при кишковій коліці

При кишкових кольках хворому рекомендується дотримання деяких правил у харчуванні. Зокрема, рекомендується відмовитися від таких видів страв та харчових продуктів:

  • * жирне;
  • * смажені страви;
  • * гострі страви, приправи, маринади і соління;
  • * копчені продукти;
  • * газовані напої;
  • * солодощі;
  • * консерви;
  • * дріжджове тісто;
  • * бобові;
  • * продукти з грубою клітковиною (ріпа, груша, кукурудза, редька, редис, капуста);
  • * здоба.


При кишкових кольках дозволяється прийом наступних страв і продуктів:

  • * каші;
  • * фрукти та овочі;
  • * кисломолочні напої;
  • * трав’яні чаї;
  • * нежирні сорти риби;
  • * овочеві соки (наприклад, сік з моркви і шпинату).


Намагайтеся вести здоровий спосіб життя. Більше рухайтеся, це стимулює роботу кишечника. Відмовтеся від шкідливих звичок, а при приготуванні їжі дотримуйтесь правил термічної обробки та санітарних норм. Ні в якому разі не переїдайте, і приймайте їжу невеликими порціями.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1122 | Додав: adminA | Теги: симптоми, лікування, кишкова колька, Діагностика | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]