phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:20
У холодну пору тягне на солодке: причина
Взимку у людини виникає бажання їсти більше і їсти солодке.

Восени та взимку світловий день скорочується і ми отримуємо менше денного світла, що може викликати сезонний афективний розлад. Тоді наш організм намагається компенсувати цей стан їжею із високим вмістом вуглеводів і цукру. Про це розповіло Міністерство охорони здоров'я.

Солодке спричиняє викид інсуліну.

А інсулін допомагає клітинам споживати глюкозу активніше, а також нейронам - утворювати серотонін й дофамін - нейромедіатори, які бадьорять мозок.

Окрім світла, нам не вистачає тепла. На допомогу організму приходить харчовий термогенез - процес, коли організм витрачає енергію, щоб переварити їжу і внаслідок цього зігрівається. Тут не обов'язково їсти саме солодку їжу - найбільший ефект має білкова їжа.

"У комбінації ці два основних фактори дають нам бажання їсти більше і їсти солодке", - повідомило МОЗ.

Поради, щоб зменшити потяг до солодощів

1. Не пропускайте повноцінні прийоми їжі. Коли ми не голодні, встояти перед бажанням їсти солодке трохи простіше, ніж коли шлунок порожній.

2. Будуйте раціон довкола рослинної і білкової їжі - це сприятиме добробуту кишкової мікробіоти і дасть достатньо енергії.

3. Гуляйте та займайтесь спортом, щоб зігрітися іншими шляхами.

4. Відчуваєте потяг до солодкого - спробуйте спочатку поприсідати (або іншу рухову активність). Це трохи мобілізує власні запаси глюкози.

5. Повноцінно відпочивайте, а ще краще раніше лягайте спати, пізніше вставайте. Виспаний мозок меншою мірою прагне солодкої і жирної їжі та краще піддається вольовому контролю з боку лобної кори півкуль.

6. Відчуваєте, що це не просто потяг до солодкого, а вам не вистачає сил і бажання на прості побутові активності? Зверніться по допомогу до психолога.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 679 | Додав: radymo | Теги: солодощі, зима, тяга | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]