phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:51
У сучасному шлюбі 5 змін, які стали несподіванкою

 

Протягом тисячоліть сім'я залишалося досить консервативним осередком суспільства. Народити нащадків, поліпшити матеріальне становище, зміцнювати родові зв'язки – для жінок найчастіше до цього зводилося все життя. Особливо чітко це простежується в житті покоління міленіум – молодих людей у віці 25-35 років, які найактивніше шукають партнера і влаштовують своє особисте життя, пише "Ліза".

1. Зріс середній вік вступу в шлюб

Якщо 50 років тому середній вік дівчини, яка вступала в шлюб, становив 21 рік, а юнака – 23, то сьогодні молодята помітно подорослішали. Згідно опитуваннь, зараз жінки виходять заміж в середньому у 27 років, чоловіки у 29.

2. Освічені жінки стали частіше виходити заміж

Єдина соціальна група, яка демонструє невелике, але стабільне зростання кількості заміжніх, – це жінки з університетським дипломом чи науковим ступенем. Соціологи пояснюють це двома факторами. Освічена жінка, як правило, добре заробляє і забезпечує себе, тому її партнером в принципі може стати чоловік з будь-яким достатком. Гроші відіграють далеко не головну роль. А по-друге, стосунки між партнерами стають більш демократичними, обов'язки розподіляються більш рівномірно, тому, створюючи сім'ю, жінка не зобов'язана ставити хрест на своїй кар'єрі. Дилема "робота або сім'я" відходить у минуле.

3. Знижується кількість шлюбів

У 2016-му році створити сім'ю зважилися 6-7 осіб на кожну тисячу населення у світі. Це історичний мінімум. Причому цифри за всіма прогнозами продовжать падати. Хоча цінність сім'ї у молодих людей залишається досить високою, але момент оформлення серйозних стосунків вони відсувають на більш пізній термін.

4. Знижується число розлучень

Це пов'язано насамперед із зменшенням кількості шлюбів. Менше весіль – менше розлучень. Але є й інший фактор: сьогодні молоді люди рідше приймають поспішні рішення про створення сім'ї, а найчастіше зважуються на цей крок, вже маючи досвід спільного проживання і добре знаючи партнера. У Європі, наприклад, близько 66% дівчат живуть зі своїм майбутнім чоловіком до шлюбу. Та й сам процес розлучення нерідко відтягується – подружжя швидше беруть тайм-аут, пробують жити окремо, і тільки переконавшись, що врятувати сім'ю неможливо, офіційно розривають стосунки. Цікава статистика: найнижчий відсоток розлучень спостерігається серед пар, створених у 2000-ні роки, порівняно з тими, хто одружився в 70-ті, 80-ті чи 90-ті роки.

5. У традиційного шлюбу все більше альтернатив

Сьогодні необов'язково узаконювати стосунки ні для того, щоб жити разом, ні для спільного ведення господарства, ні для придбання власності, ні для народження і виховання дітей. Всі ці питання вирішуються і без офіційного статусу. Грає свою роль і схильність молодих людей до полігамії. Коли паралельно будуються стосунки з кількома партнерами, питання про шлюб явно не стоїть на порядку денному.

Категорія: Сімейні поради | Переглядів: 1003 | Додав: adminA | Теги: сучасний шлюб, несподіванка, 5 змін | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]