phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:03
Українцям радимо купувати вишиванки на kirushkos.com.ua, а бєларусам — відновити виробництво слуцьких поясів
Якщо кожен українець може без проблем по вигідній ціні купити собі вишиванки та іншій автентичний одяг на сайті kirushkos.com.ua, то в Бєларусі з м були проблеми. Проте президент наказав поставити на масове виробництво виготовлення слуцьких поясів, але мистецтвознавць Майя Яніцька каже, що технологія втрачена.

- У 2006 році вийшов підготовлений вами шикарний альбом "Слуцький пояс". Хіба, він не може послужити каталогом зразків?

- Для початку - може. Але навіть у той альбом, упорядником якого я вважаюся, потрапила 17 підробок під слуцькі пояси, а всього там надруковано 57 зображень. Це не з моєї вини, просто фотографи давали слайди, а видавець їм довіряв і включав в альбом. Але потрібно продовжити роботу, потрібно поїхати до Варшави і сфотографувати тамтешні пояса. Треба поїздити, зібрати і видати хороший каталог, по якому ткачі Слуцької фабрики (Борисівська, на мою думку, тут ні при чому, треба продовжувати традицію) і будуть працювати. Наш альбом - це просто мізер.

- А чи можливо на сучасному обладнанні зробити точну копію пояса, зробленого колись на фабриці-персиярні? Ось же директор Музею давньої культури НАН Бєларусі Борис Лазука в інтерв'ю БТ говорить, що можливо ...

- Лазука не знає технології виготовлення Слуцьких поясів! Нехай він спочатку з'їздить до Варшави і вивчить її, щоб таке говорити. Він мистецтвознавець, але не ткач.

- У ЗМІ пройшла інформація, що для виготовлення Слуцьких поясів передбачається закупити обладнання в Німеччині. Хіба там коли-небудь ткали подібні пояси?

- Я теж не можу пояснити, причому тут Німеччина. Устаткування може бути і німецьке, але що на ньому будуть ткати? Оскільки цей процес, повторюю, технологічно не вивчений. У Бєларусі жоден науковець, ні один ткач не займався технологією Слуцьких поясів. Нещодавно в Інституті культури Адамом Мальдісом був організований круглий стіл. У ньому брали участь і представники посольства Туреччини. Справа в тому, що в Туреччині подібні верстати досі використовуються, і потрібно, щоб турки привезли до Бєларусі один-два верстати. Ось на верстатах, які надійдуть саме зі сходу, і можна буде відновити втрачену технологію. Але все одно сучасне виготовлення поясів буде підробкою.
Категорія: Народні поради | Переглядів: 2621 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]