phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:33
В цьому році - чого очікувати українцям від медичної реформи

Чого очікувати українцям від медичної реформи в цьому році?

Олександр Ябчанка на форумі презентував МОЗ

Немає визначеного  кінцевого терміну підписання декларації між пацієнтом і лікарем первинної медицини: сімейним, терапевтом чи педіатром! Про це під час Всеукраїнського форуму «Освітня і медична реформи: виклики у 2019 році» 29 січня в Києві повідомив речник Міністерства охорони здоров’я України Олександр Ябчанка. У роботі форуму взяв участь і журналіст «Вісника».

Підписати декларацію вчасно з обраним лікарем є важливим для самої людини. Тоді вона може звернутися до медичного закладу і отримати безкоштовно перелік медичних послуг, що гарантовані і вже оплачені державою. У держбюджеті-2019 на реформу первинної ланки медицини закладено 15,3 млрд грн.

— 25 мільйонів українців уже підписали декларації зі своїм обраним лікарем. З них 65% задоволені його послугами, — таку статистику навів речник міністерства в день форуму.

За тиждень до цього офіційний сайт МОЗу опублікував результати дослідження соцгрупи «Рейтинг», проведене у жовтні 2018 року. На тоді декларації з лікарями підписали понад 23 млн українців. В інформації зазначено, що це – більше половини громадян України, і з них 76,6% задоволені своїм лікарем. Зазначимо, щодо кількості населення, офіційний перепис востаннє проводився в 2001 році.

Якщо лікар не задовольняє пацієнта, то він зможе звернутися до іншого фахівця і з ним підписати нову декларацію. І за це не треба платити ніяких грошей, зауважив представник МОЗу, відповідаючи на запитання журналістів. При цьому попередня угода автоматично анулюється.

— Якщо ви десь почули, що підписання декларацій з сімейним лікарем буде платним, то знайте: це не відповідає дійсності. Ви можете його обрати і цього року, і наступного. Також у будь-який час можете переобрати свого лікаря, – зазначив Ябчанка.

Жодна людина не повинна залишитися без медичної допомоги, наголосив спікер.  Це незалежно від того, підписала вона з лікарем декларацію, чи ні. Адже в 2019 році Національна служба здоров'я виплачуватиме медзакладу кошти за послуги не тільки пацієнтам з декларацією, а й тим, хто ще не підписав її, але проживає на території, закріпленій за цим медзакладом. Але суми ці будуть меншими. Для пацієнта наявність декларації впливатиме на види та обсяги надання меддопомоги на безоплатній основі.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 616 | Додав: adminA | Теги: українці, медична реформа | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]