phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:30
В лабораторії без генної інженерії виростили м’язові клітини
Дослідники розробили безпечний метод швидкого виробництво м’язових клітин зі сполучної тканини.

Біоінженери зі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха (ETH Zurich) розробили технологію виробництва м’язових клітин зі сполучної тканини без зміни генома. За допомогою коктейлю з малих молекул і білків, вони "перепрограмують" клітини сполучної тканини в м’язові стовбурові. Останні швидко розмножуються і виробляють м’язові волокна.

Важливим компонентом коктейлю і центральним каталізатором клітинної трансформації є білок MyoD. Це фактор транскрипції, який регулює активність певних м’язових генів в ядрі клітини. MyoD зазвичай відсутня в клітинах сполучної тканини. Для «трансформації» клітин вони повинні виробляти цей білок в ядрі протягом декількох днів.

Традиційно дослідники використовують для цього генну інженерію. Вірусні частинки, в яких міститься код для виробництва білка, вбудовуються в ядро клітини. Але це ризикований підхід: вчені не можуть контролювати, в які ділянки генома вірус вставить інструкції. У ряді випадків така процедура робить клітини нежиттєздатними або призводить до мутацій і утворення ракових клітин.

Щоб уникнути ризику, швейцарські біоінженери не змінюють вихідний геном клітини, а вводять в них мРНК потрібного гена. Матрична РНК (мРНК) синтезується на основі ДНК в ході транскрипції і служить основою для синтезу білків в клітинах. Такі зміни не порушують геном, але запускають виробництво білка MyoD. Разом з іншими компонентами коктейлю це запускає перетворення сполучної тканини в м’язові волокна.

Дослідники продемонстрували свій метод на клітинах мишей, але вони впевнені, що адаптований принцип буде працювати і у людей. Такі штучні м’язові волокна в перспективі можна буде використовувати в хірургії, а м’язові стовбурові клітини — для лікування деяких захворювань. Крім того, метод можна адаптувати для корів і виробляти штучне м’ясо.
Категорія: Спортивні поради | Переглядів: 112 | Додав: radymo | Теги: м’язові, клітини | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]