phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:22
В легендарних Помпеях - хіміки розкрили загадку отруєної води


Жителів легендарних Помпей і Геркуланума могло погубити не тільки виверження Везувію, а й величезна кількість токсичних сполук сурми в їх водопровідній воді, заявляють хіміки в статті, опублікованій в журналі Toxicology Letters.

“Досить давно колеги вважають, що римляни отруїли самі себе, використовуючи свинцеві труби в своїх водопроводах. Ця теза не зовсім справедлива, так як свинцеві труби досить швидко” заростають “відкладеннями вапняку, які не дають свинцю потрапити в воду. Іншими словами, токсичними такі труби були тільки під час їх закладки або при ремонті “, – розповідає Кааре Расмуссен (Kaare Rasmussen) з університету Південної Данії в Оденсе.

Стародавній Рим, як часто його критикують багато мистецтвознавців та історики, не залишив за собою настільки ж багату культурну спадщину, як Стародавня Греція, але зате древні римляни досягли успіху в двох практичних дисциплінах – в правознавстві, і в архітектурі і будівництві. Давньоримські дороги, водогони, Пантеон і інші собори і архітектурні споруди простояли багато тисяч років і використовуються досі.

Вивчаючи історію падіння Римської імперії, багато істориків і громадські діячі звертали увагу на те, що римляни використовували надмірно багато свинцю у своєму житті. З нього були відлиті труби, по яких вода транспортувалася в будинки громадян “вічного міста”, в судинах зі свинцю варили вино і цукор, а “алхіміки” тієї епохи використовували його в якості компонента багатьох ліків.

Сполуки свинцю, як помічали ще самі римляни, вкрай негативно впливають на мозок і інші частини тіла, через що багато вчених і мислителі досить давно вважають, що споруда свинцевих акведуків і поширення посуду з цього металу було однією з головних причин того, чому імперія так швидко закінчила своє існування.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 897 | Додав: adminA | Теги: загадка отруєної води, хіміки, легендарні Помпеї | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]