phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:25
В роті вранці гіркота - про що це говорить

 

Відчуття гіркоти у роті вранці може мати різне походження, але медики звикли кваліфікувати його, насамперед, як симптом великих проблем з печінкою. Коли гіркуватий присмак дає про себе знати практично регулярно і супроводжується безліччю інших тривожних прикмет, це може означати одне - настав час для невідкладного візиту до гепатолога. Міркування про те, що "все саме пройде", можна вважати злочином по відношенню до власного здоров'я.

Ранковий гіркий присмак, так само як і гіркота в роті після їжі, часто свідчить про те, що в стравоході виявилася жовч. Відповідно, слід зробити висновок про збої в роботі жовчного міхура. Там цілком могли утворитися каміння, присутність яких розпізнається з характерними коліками в правому підребер'ї та іншими класичними ознаками холециститу. Втім, при схожих симптомах іноді має сенс запідозрити і утворення каменів в печінці - адже, за великим рахунком, жовч здатна застоюватися і в тому, і в іншому органі.

Тяжкість і болі в правому боці під ребром на тлі виразної гіркоти в роті вранці, здуття живота, розлади стільця - з цього набору ознак лікарі часто розпізнають цироз. Він нерідко стає "логічним" завершенням холециститу або гепатиту. Ризик цирозу є у людей, які зловживають алкоголем і курінням, а також в силу своєї професійної діяльності вимушені контактувати з отруйними і токсичними речовинами. В ідеалі їм всім не завадило б періодично проходити курс очищення і відновлення печінки, та тільки займаються цим небагато.

Чи потрібно "лікувати" ранкову гіркоту в роті?

Якщо погортати різні "народні лікувальники", то можна знайти чимало рецептів, дія яких спрямована на усунення відчуття гіркоти в роті вранці, причому природа цього явища в них зовсім не згадується. Наприклад, зустрічаються рекомендації, пов'язані з регулярним вживанням всередину настою ромашки - він відомий як засіб боротьби із запаленнями, а поява гіркого присмаку і розглядається як симптом запальних процесів в організмі.

Звичайно, настій ромашки можна віднести до порівняно нешкідливого лікувального зілля, адже його можна давати навіть дітям грудного віку. Можна ще згадати про властивості кукурудзяної олії, але лікувати "навмання" гіркоту в роті все ж не варто, так як спочатку все ж потрібно розібратися з її причинами.

"Винними" у цьому випадку можуть виявитися не тільки печінка або жовчний міхур. Скарги на те, що "гірчить у роті" медикам часом доводиться чути від хворих з хронічним гастритом, ураженням дванадцятипалої кишки і навіть при інфікуванні ясен.

Що робити, якщо вас турбує гіркуватий присмак у роті?

Відповідь на це питання однозначна - звернутися до лікаря. Можливо, вам запропонують пройти гастроскопічне обстеження органів травлення. У всякому разі, фахівцем буде поставлений чіткий діагноз і призначено ефективне лікування. Буває і таке, що гіркота у роті зранку кваліфікується фахівцем як один з ознак підвищеної кислотності шлунка, і тоді найкращим рішенням проблеми стане корекція харчування. Жирну, смажену, кислу, солону і гостру їжу, а також будь-які бобові краще виключити з раціону взагалі, а замість них віддати перевагу кашам з цільних злаків, особливо з гречаної крупи, і салатів зі свіжих фруктів і овочів.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1103 | Додав: adminA | Теги: в роті вранці гіркота - про що це г | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]