phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:33
Вагома причина старіння

Визначена ще одна вагома причина старіння

Дослідники виявили безпосередній зв'язок між стресом, який може відчувати жінка, і її фізіологічним старінням. Чим більше в житті жінки моментів, які змушують її переживати, - тим інтенсивніше старіють клітини її організму.

Постійні стреси додають до біологічного віку клітин відразу кілька років.

Дослідники з Університету Ньюкастла вивчили клітини 58 літніх матерів, у 39 з яких були хронічно хворі діти. Виявилося, що у тих жінок, життя яких супроводжувалася постійним стресом через контроль над хворою дитиною, теломери в клітинних хромосомах були істотно коротше вікової норми. Теломери - це ділянки хромосомного ланцюжка, показники віку на клітинному рівні. Доведено, що основною причиною старіння не тільки в окремо взятих клітинах, але і в організмі в цілому є скорочення довжини теломер.

Вчені вважають, що наслідки глибоких і хронічних стресів можуть бути настільки руйнівними, що зачіпають структуру хромосом. За словами вчених з Ньюкастла, наприклад, клітини матері, вимушеної піклуватися про хронічно хвору дитину, за своїми фізіологічними параметрами відповідають клітинам не обтяженої турботами жінки на 10 років старше. Крім того, в цих клітинах виявився знижений вміст теломерази - ферменту, що забезпечує цілісність теломер. А ось рівень вільних радикалів - хімічних сполук, здатних пошкоджувати інші молекули, навпаки, виявився високим.

Раніше британські вчені заявляли, що рівень фізичної активності безпосередньо впливає на швидкість старіння організму людини. Люди, що ведуть сидячий спосіб життя, старіють у середньому на десять років раніше, ніж їх більш активні ровесники.




Категорія: Цікаві тести | Переглядів: 1547 | Додав: adminA | Теги: Вагома причина старіння | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]