phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:47
Відпочиваємо правильно
Як правильно відпочивати

У багатьох працюючих людей в нашому світі існує проблема – дефіцит часу для відпочинку. Накопичується втома, яка починає гнітюче діяти, заважає зосередиться, викликає апатію і кепський настрій, і як наслідок, виникають різні хвороби, від неврозів до гіпертонії, від гастриту до мігрені. Інтенсивність робочого графіка знизити досить складно, це залежить не від вас, значить потрібно вчитися правильно відпочивати.

Як правильно відпочивати: крок 1

Найпростіший і найдієвіший відпочинок – сон. У сні нормалізуються всі функції організму, відбувається розслаблення всіх м’язів і нервової діяльності людського організму. За умови, що спати ви будете міцним здоровим сном. Медики радять дорослій людині спати не менше 7-8 годин, щоб відпочити і не клювати носом на роботі протягом дня. Деяким вистачає і 5 – 6 годин. Щоб виспатися, не турбувати неспокійними снами і не прокидаючись по кілька разів за ніч, здоровій людині потрібно дотримуватись кількох правил: не наїдатися перед сном, не зловживати алкоголем, робити невеликі прогулянки, приймати теплий заспокійливий душ і вкладаючись спати, викидати з голови всі погані думки. Якщо тривожні думки вас все-таки відвідують, можна випити настій пустирника, гарячий чай з молоком або чай зі столовою ложкою коньяку.

2

Вчіться розслаблятися. Корисно в перебігу інтенсивного тижня влаштовувати сеанси релаксації. Для цього можна посидіти в тиші або при спокійній музиці. Можна спостерігати за акваріумними рибками, за їх плавними або швидкими рухами. Якщо у вас немає акваріума, то можна знайти кафе або фойє кінотеатрів, де є великі акваріуми з рибами, які як правило дуже декоративно оформлені. Для такого розслабленого відпочинку підійде відпочинок на природі в погожий день, в шезлонгу в тіні дерева, в гамаку з книжкою. Залежно від того, які у вас можливості та плани.

3

Сучасна втома відбувається швидше не від великих фізичних навантажень, а від психологічних чи моральних. Фізично ж багато працюючі люди не навантажені. Виходить розквіт гіподинамії. Таку втому треба знімати за допомогою активних фізичних вправ: від звичайної зарядки до регулярних спортивних заходів. Фітнес клуб, басейн, пробіжки, використання домашніх тренажерів допоможуть вам у цьому. Знову можуть прийти на допомогу домашні тварини – активна прогулянка з собакою, теж допоможе вам фізично не застоюватися.

4

Відпочинком буде будь-яка культурна програма по вашим інтересам. Похід в театр, кіно, на виставку, в музей – це приємне відволікання від робочих буднів. Такі виходи завжди супроводжуються піднесеним настроєм, зустріччю з друзями і новими враженнями. Виберіть фільм або спектакль з улюбленими акторами. Або перегляньте афішу виставок. Чого тільки там не побачиш! Проходять виставки собак і кішок, старовинних речей і фотографій, мінералів і зроблених в ручну ляльок, екзотичних рослин і сучасного живопису. Всього й не перелічити.

5

Крім вищесказаного пару разів на рік необхідно присвятити відпочинку не менше тижня. Для цього і придумали відпустку! Вибирайте зону відпочинку за своїми пристрастями! Відпочинок біля моря або океану, чудесний час біля багаття в поході або на риболовлі, затишне дачне проведення часу або поїздка в санаторій, допоможуть переключитися від повсякденності, виспатися і набратися життєвих сил.

6

Зміна обстановки – це теж відпочинок. Багато обожнюють екстрим і саме в цьому знаходять порятунок від втоми. Стрибки з парашутом, рафтинг або гірські експедиції зі скелелазінням, сафарі або подорожі верхи на коні, гірськолижні спуски або випробування тарзанки можуть стати для таких людей відмінним способом відпочити.

7

Відмінний розслаблюючий ефект дає відвідування сауни або лазні і масажного кабінету. Тим, кому не протипоказані ці заходи зі мною погодяться. Після парної з приправами із запашних масел і гарячого чаю з відварами трав або після розслабляючого масажу відчуваєш себе новою людиною.

8

Чергуючи або поєднуючи всі запропоновані вище способи відпочинку не забудьте, що потрібно вміти переключатися від роботи, планувати свій робочий день і відпочинкові заходи так, щоб не накопичувалися важливі справи і не доводилося весь час наздоганяти і надолужувати. Інакше ця гонка вас вимордує і морально і фізично.

Хто добре відпочиває – той добре працює!




Категорія: Корисні поради, як гарно виглядати | Переглядів: 1363 | Додав: adminA | Теги: відпочиваємо правильно | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]