phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:04
Виявився життєво важливим перший у світі імплантат мозку для лікування епілепсії
34-річна жінка в США стала першою людиною, яка отримала мозковий імплантат, що лікує як епілепсію, так і обсесивно-компульсивний розлад (ОКР). Ембер Пірсон каже, що після встановлення пристрою в Орегонському університеті охорони здоров’я і науки в Портленді їй більше не доводиться постійно мити руки і боятися заразитися інфекцією.

Чип довжиною 32 міліметри (близько дюйма), відомий як реактивна система нейростимуляції (RNS), спочатку був запропонований Пірсон як засіб для лікування її епілепсії. Такі імплантати зазвичай використовуються для лікування цього захворювання і працюють шляхом подачі імпульсу, який порушує патерни мозкової активності, пов’язані з нападами.

У розмові з AFP нейрохірург Пірсон Ахмед Раслан пояснив: “Це була її ідея сказати: “Ну, ви входите в мій мозок і ставите цей дріт, а у мене є обсесивно-компульсивний розлад, тож чи не могли б ви просто поставити дріт для лікування обсесивно-компульсивного розладу?”.

“І знаєте, на щастя, ми сприйняли цю пропозицію серйозно”.

Щоб налаштувати RNS, лікарі записали патерни мозкової активності, які виникали, коли Пірсон піддавалася впливу морепродуктів – тригера, який, як правило, запускає її нав’язливі ідеї. Потім вони змогли запрограмувати пристрій на розпізнавання і переривання цих сигналів, на додаток до тих, що пов’язані з епілептичними нападами.

“Зазвичай ми думаємо про пристрої або для лікування обсесивно-компульсивного розладу, або для лікування епілепсії”, – каже Раслан. Проте імплантат Пірсона є “єдиним у світі пристроєм, який лікує два стани”.

“І він програмується незалежно. Тобто програма для епілепсії відрізняється від програми для ОКР”, – пояснив нейрохірург.

Після встановлення пристрою в березні 2019 року Пірсон довелося чекати близько восьми місяців, щоб почати бачити помітні результати. Однак на останньому огляді через два з половиною роки вона сказала лікарям, що RNS змінив її життя.

Відстежуючи її прогрес за цей період, автори звіту пишуть, що “у неї відбулося доленосне поліпшення симптомів ОКР”. Наприклад, вони пояснюють, що тепер вона витрачає не більше 30 хвилин на день на “компульсивні дії”, такі як надмірне миття рук або перевірка закритих вікон – дії, які раніше забирали у неї більше восьми годин на день.

Дослідники стверджують, що Пірсон тепер “здатна робити те, що раніше вважала неможливим, наприклад, сидіти поруч з кимось, хто їсть щось, що раніше викликало б у неї нав’язливу ідею забруднення (наприклад, морепродукти), і виходити з дому, не займаючись більшою частиною своєї попередньої рутини перевірок, завдяки чому вона більше не спізнюється на роботу”.

“Вона також відновила самостійне життя вперше за багато років”, – пишуть вони.

У своїй заяві сама Пірсон пояснила, що “ОКР – це гірше, ніж напади”. Описуючи, як вона мила руки до крові, вона каже, що “епілепсія вносить обмеження в моє життя, але ОКР контролював його”.

Однак завдяки RNS ситуація значно покращилася. “Я насправді присутня у своєму повсякденному житті, і це неймовірно, – сказала вона в інтерв’ю AFP. “Раніше я просто постійно думала про свої нав’язливі ідеї”.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 377 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]