phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:42
Вмираємо жартуючи - атеросклероз

Щороку 440 тисяч людей у нашій країні покидають свої домівки та рідних, відправляючись не у кругосвітні подорожі, а на цвинтарі. Ці цифри можна порівняти із вимиранням цілого обласного центру. І причиною таких людських втрат є серцево-судинні захворювання.

Щодня 14 людей в Україні вперше дізнаються про свій невтішний діагноз - невтішний тому, що, як правило, звертаються за допомогою, коли здоров’я вкрай запущене.

Основною причиною цих захворювань є атеросклероз. Найстрашніше в цій ситуації те, що слово "атеросклероз" стало звичним і буденним, як, наприклад, "комп’ютер" чи "парламент".

Поширення атеросклерозу порівнюють із епідемією, що охопила цивілізовані країни. Для порівняння: в 1900 році від атеросклерозу померло 1% населення, а вже у 60-70х роках – 40-50%. До 2020 року смертність може сягнути 60%. Це у світі. А що у нас?

Ми обігнали Європу

Мабуть, єдине, у чому Україна утримує лідерство в Європі – це рівень смертності від серцево-судинних захворювань.

Статистика ВООЗ свідчить: від хвороб серця та судин ми вмираємо не лише у 2-4 рази частіше, ніж у країнах ЄС, але й раніше: 30–44-річні українські чоловіки прощаються з білим світом в 6 разів частіше, ніж їх однолітки з країн ЄС.

Починаючи із 15–17 років частота хвороб серця та судин різко зростає. Майже 37% дорослого населення має те або інше серцево-судинне захворювання (і це лише приблизні розрахунки, оскільки ніхто в Україні не проводив масштабних досліджень).

Чому у них живуть довше?

У країнах Європи успішно впроваджують здоровий спосіб життя, з дитинства у людей формують відповідальне ставлення до свого життя, культивують поведінку самозбереження.

Люди свідомі щодо негативного впливу куріння, недостатньої фізичної активності, високого артеріального тиску, підвищеного рівня холестерину і цукру в крові, надмірної ваги і тому подібних факторів ризику хвороб системи кровообігу.

Чому ми вмираємо раніше і частіше?

Однією з причин високої смертності є майже повна відсутність профілактики цих захворювань, брак знань ранньої діагностики та недостатній рівень доходів для повноцінного медичного обслуговування.

Водночас витрати на лікування хвороб серця і судин набагато вищі, ніж заходи щодо їх профілактики.

Що таке атеросклероз?

Атеросклероз - це ураження внутрішніх стінок судин з відкладенням на них холестерину і утворенням атеросклеротичної бляшки. Холестерин нерозчинний у воді, тому з часом бляшки тверднуть, в них відкладається кристалики кальцію (вапняку) та ниточки сполучної тканини - формується своєрідний "чужий", який живе всередині наших судин.

"Чужий" росте, поверхня його стає випуклою, нерівною, і кров із силою проштовхується через звужену ділянку. Виникають турбулентні завихрення крові, як це буває при проходженні води через звуження у трубі.

Кров, як відомо, складається із різних клітин (еритроцитів, тромбоцитів, лейкоцитів), які, зіштовхуючись між собою, руйнуються та склеюються, осідаючи на поверхні атеросклеротичної бляшки.

Всередині бляшки кристаликів вапна стає більше, сполучна тканина ще більше розростається. Внутрішня стінка нещасної судини не витримує такої наруги, мертвіє, некротизується.

Щоб вона не розірвалася, в місці розриву наростає сполучна тканина. Так у людини розвивається недостатність кровообігу (наприклад, стенокардія). А тромбоцити все падають на бляшку, розбиваються, склеюються між собою та утворюють тромб, який в будь-яку мить може відірватися і закупорити яку-небудь артерію.

В залежності від того, яка це буде артерія, так себе і виявлятиме гостра недостатність судин (серця, аорти, головного мозку, нирок, кишечника та нижніх кінцівок).

Мабуть, прочитавши попередній абзац, вам стало страшно. Але страх – не надійний помічник. Краще бути інформованим про ознаки атеросклерозу на ранніх стадіях і що робити, щоб звести до мінімуму ризик його розвитку.

Про симптоми буде моя наступна стаття, а сьогодні – про запобіжні заходи.

Що робити? Найпершим кроком є зміна способу життя на максимально здоровий. Це чотири "кити" здоров’я: їжа, рух, відпочинок та відмова від шкідливих звичок.

Їсти: краще натуральне зараз, ніж потім - ліки через зонд. По можливості – максимальне обмеження оброблених продуктів, які містять токсичні для нашого організму речовини, надмір солі, цукру та жирів (ковбаси, сосиски, консерви, магазинна випічка, соуси, цукерки з наповнювачами, сухарики, чіпси, смажені солоні горішки, готові напої).

Заміна смаженої їжі на варену, запечену та тушковану. Більше омега-3 жирних кислот (морська риба, насіння льону, лляна та оливкова олія), більше овочів, ягід, неочищених круп, бобових та пшеничних висівок. Червоне м’ясо – не частіше 2 разів на тиждень.

Користь: чим менше насичених жирів ми їмо, тим менше їх потрапляє у кров, тим чистішими залишаються наші судини. Надмір цукру завжди перетворюється на жир, тому півбанки згущонки має таку ж дію, як і півпалки салямі.

Висновок: самі вищезгадані продукти при регулярному вживанні – це перший крок до цвинтаря

Рухатись: краще зараз по стадіону, ніж потім – на каталці в реанімацію. Ходіть якомога більше. Краще щодня мінімум 30 хвилин (ідеально – годину) у швидкому темпі, ніж ривками-наскоками раз у півроку у спортзалі.

Користь: рух нормалізує жировий обмін, менше утворюється "поганого" холестерину, що налипає в судинах, кров рухається швидше, чим зменшує можливість налипання.

Висновок: чим більше ходимо, тим більше шансів нам ходити довше по цій землі.

Відпочивати: краще добре висипатись і більше проводити часу на свіжому повітрі, ніж потім не пам’ятати навіть свого імені. Зависання по ночах та вихідних в інтернетрях руйнують нервову систему, виснажують запаси здоров’я і гарантують муки безсоння у старшому віці, невиліковну депресію, високу схильність до старечого слабоумства (хвороби Альцгеймера).

Готуватися до якісної старості потрібно в молодості.

Користь: чим менше у нашому житті хронічної перевтоми, перенапруження, хвилювання, тим рідше виникає хронічний спазм судин, тим менше шансів до розвитку гіпертонії (високого тиску).

Висновок: Готуватися до якісної старості потрібно в молодості.

Відмова від куріння: краще зібрати силу волі у кулак сьогодні, ніж завтра – з інсультом мовчки дивитись у стелю і жалкувати.

Нікотин підвищує рівень "поганого" холестерину, сприяє склеюванню тромбоцитів, спричинює спазм судин. Погіршує тік крові по ним. І це – далеко не всі "можливості" нікотину.

Користь: куріння – хронічна інтоксикація, відсутність нікотину та інших токсичних компонентів, що містяться у сигаретах, поступово зникають запалення судин, нормалізується тиск.

Висновок: Кидайте курити сьогодні, бо одного дня (передчасно) завтра може не настати.

Я знаю, що все ще звучить жорстко. Але.

18 % з тих, хто вижив після інсульту втрачають здатність розмовляти;
22% не можуть більше працювати;
у 32% розвивається важка депресія;
48% перестають нормально пересуватися.

Щоб перемогти ворога, його потрібно знати в обличчя. Атеросклероз - це невидимий ворог на невидимій війні і кожен сам вирішує, де його місце – серед переможених, чи серед переможців.

"Зрештою, людині дане всього одне життя - чому ж не прожити його як слід?" Д. Лондон

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог


Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1463 | Додав: adminA | Теги: Атеросклероз | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]