phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:32
Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами 19 травня

 

19 травня відзначається Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами, проголошений міжнародним Альянсом з боротьби з гепатитами, що об’єднує понад 200 асоціацій хворих на гепатити по всьому світу. У всесвітньому масштабі цей день відзначається вже не вперше.

Міжнародна акція покликана підвищити обізнаність світової спільноти про проблему розповсюдження вірусних гепатитів, методи діагностики, скринінгу, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, а також пов’язаних з ними захворювань, охоплення населення вакцинацією проти гепатиту В та її інтеграцію в національні програми імунізації, привернення уваги урядів і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям з гепатитом В і С.

З початку року захворюваність на вірусний гепатит А а Львівській області залишається на рівні минулорічних показників, зареєстровано 24 випадки проти 22. Захворюваність реєструвалась спорадичними випадками, окрім територій з перевищенням середньообласного показника, який склав 0,94: Кам’янка-Бузький -3,79, Радехівський 1,62, Яворівський 3,19 райони, місто Львів – 1,03. Серед дитячого населення області з початку року зареєстровано 6 випадків проти 4 у минулому році. Випадки мали місце у Кам’янка-Бузькому районі 2, Золочівському 1, Яворівському 1, місті Львові 2.

З початку 2018 року зареєстровано 42 випадки вірусного гепатиту В проти 36 за аналогічний період минулого року. Перевищення середньообласного показника 1,65 зареєстровано у районах області: Сколівському 4,35, Яворівському 3,19, Миколаївському 2,17, Пустомитівському 2,44 місті Самборі 5,47, Львові 2,20. Серед дитячого населення зареєстрований 1 випадок, за аналогічний період минулого року не зареєстровано.

За 4 місяці 2018 року зареєстровано 15 випадків вірусного гепатиту С серед дорослих проти 11 за аналогічний період минулого року. Перевищення середньообласного показника 0,59 зареєстровано у: Жовківському 1,82, Миколаївському районі 3,26, місті Львові 1,03. Про це повідомляє прес-служба департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

Щоб уникнути інфікування вірусними гепатитами А і Е необхідно: використовувати для пиття, миття посуду, овочів та фруктів лише перекип’ячену воду, ретельно мити руки з милом, використовувати індивідуальні рушники, вживати якісні продукти харчування. Переривання шляхів передачі парентеральних вірусних гепатитів забезпечують наступні санітарно-гігієнічні заходи: в побуті необхідно використовувати індивідуальні засоби особистої гігієни, уникати травмувань. Під час отримання медичної допомоги у медичних закладах, косметологічних процедур у салонах необхідно звертати увагу на наявність стерильних одноразових виробів медичного призначення, стерильного інструментарію, дезинфікуючих засобів для обробки рук та стерильних одноразових медичних рукавичок у медичного персоналу. З метою профілактики статевого шляху передачі інфекції слід уникати випадкових статевих контактів, використовувати індивідуальні засоби захисту. Попередження професійних заражень у лікувально-профілактичних закладах досягають чітким дотриманням правил протиепідемічного режиму, особливо у гемодіалізних, хірургічних, гінекологічних, пологових, стоматологічних та інших відділеннях, у лабораторіях у яких медичний персонал контактує з кров’ю. При виконанні будь-яких парентеральних втручаннях та маніпуляціях необхідно використовувати гумові медичні рукавички.

Єдиним ефективним засобом профілактики вірусних гепатитів А і В є вакцинація.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 852 | Додав: adminA | Теги: Всесвітній день боротьби, Вірусні гепатити, 19 травня | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]