phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:15
За кордоном лiкування - кому оплачує держава

 

Як з'ясувалося, декому таки щастить полiкуватись за кордоном коштом держави 58 громадян України вiд початку року змогли за бюджетнi кошти лiкуватися за кордоном, пише газета "Експрес".

До закордонних клiнiк за бюджетною програмою скеровують пацiєнтiв переважно з онкогематологiчними, онкологiчними, нейрохiрургiчними та кардiохiрургiчними хворобами й вродженими аномалiями розвитку.

Та йдеться лише про тi випадки, коли вiдповiдну медичну допомогу хворому не можуть надати в умовах закладiв охорони здоров'я України. Наприклад, на трансплантацiю кiсткового мозку вiдправляють насамперед до Бiлорусi, Iталiї, Нiмеччини.

Цього року в держбюджетi на лiкування за кордоном передбачено майже 204 мiльйони гривень. Торiк на це було видiлено близько 52 мiльйонiв гривень.

"Станом на сьогоднi Комiсiєю МОЗ України вiдправлено на лiкування за кордоном 58 осiб (середня вартiсть лiкування одного хворого приблизно 4 мiльйони гривень), - розповiдають фахiвцi Мiнiстерства охорони здоров'я України.

- Пацiєнтiв скеровують на лiкування за кордон, беручи до уваги вимоги Положення про порядок направлення громадян на лiкування за кордон, затверджене постановою Кабмiну вiд 8 грудня 1995 року №991, та наказу МОЗ України вiд 17 липня 2014 №502 "Про забезпечення органiзацiї направлення громадян на лiкування за кордон".

А кошти на лiкування за кордоном, якi включають вартiсть самого лiкування та проїзду хворого i супровiдної особи, закладенi в бюджетнiй програмi КПКВК (код програмної класифiкацiї видаткiв i кредитування) 2301360 "Лiкування громадян України за кордоном".

-- Куди звернутися, аби мати можливiсть лiкуватися за кордоном коштом держави?

-- Слiд особисто написати заяву (її також можуть пiдготувати батьки хворої дитини). Крiм того, потрiбнi лист-скерування обласного управлiння охорони здоров'я за мiсцем проживання, виписка з iсторiї хвороби з мiсця проживання, завiрена керiвником лiкувально-профiлактичного закладу (надрукована), висновок головного спецiалiста МОЗ про необхiднiсть направлення на лiкування за кордон (два примiрники), запрошення клiнiки iз зазначенням вартостi лiкування та реквiзитiв банкiвського рахунку клiнiки (з перекладом українською мовою), довiдка з мiсця проживання та про склад сiм'ї (форма 3) i довiдка про заробiтну плату або пенсiю за рiк.

У разi надходження до МОЗ України належним чином оформлених документiв необхiднiсть вiдправлення хворого на лiкування за кордон розглядають на засiданнi спецiальної комiсiї. Її члени вирiшують, чи доцiльне лiкування за кордоном у кожному конкретному випадку.

Обов'язковою умовою для позитивного рiшення комiсiї є складене головним спецiалiстом вiдповiдного профiлю МОЗ України обгрунтування щодо неможливостi ефективного лiкування хворого в Українi.

I має ще бути пiдтвердження закордонного медичного закладу про можливiсть надання вiдповiдної спецiалiзованої допомоги. Засiдання комiсiї скликають залежно вiд надходження помiсячного обсягу асигнувань, а також справ громадян, котрi потребують лiкування за кордоном.

Тому заздалегiдь не регламентованi нi перiодичнiсть, нi кiлькiсть засiдань. У МОЗ запевняють, що хворих не диференцiюють.

Адже лiкування за кордоном, як винятковий захiд, передбачене для громадян, хвороби котрих не лiкуються на територiї України. I це незалежно вiд вiку, статi, соцiального походження, майнового стану, мiсця проживання чи iнших ознак пацiєнта.

Щоправда, МОЗ цього року звинуватили в смертi шiстьох осiб, якi перебували на облiку у вiдомствi. Мовляв, Мiнiстерство вчасно не вибрало банк, через який можна було оплатити лiкування важкохворих.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1081 | Додав: adminA | Теги: лiкування, кордон, оплачує держава | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]