phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:22
Закачування - як з цим боротися

 

Закачування - недуга, яка може назавжди відбити тягу до поїздок і польотів. Ми вважаємо, що подорожувати потрібно багато і з задоволенням, тому підібрали кілька способів боротьби з цим захворюванням.

Як боротися з закачуванням

Кожен, кому доводилося відчувати симптоми закачування в автомобілі, автобусі, літаку або на водному транспорті, намагається їздити якомога рідше. Піт, запаморочення, тяжкість у голові, млявість, вкрай неприємні відчуття в животі, холодніючі руки, підвищене слиновиділення - стан абсолютно жахливий. До того ж все це може закінчитися хоч і яскравим, але малоприємним фіналом.

Підготовка до подорожі

Здоровий організм, який виспався, перебуває в гарному настрої здатний бадьоро протистояти різним несприятливим факторам. Якщо ви хворієте, у вас закладений ніс, то постарайтеся підлікуватися до поїздки, оскільки цей стан посилить розвиток кінетозу (тобто закачування).

Часто мандрівник, схильний до морської хвороби, приймає рішення нічого не їсти за день до поїздки. Такий підхід тільки посилює бридкий стан. Обов'язково потрібно підкріпитися години за дві до відправлення в дорогу. Тільки віддайте перевагу простій, легкій і здоровій їжі.

Що НЕ потрібно їсти і пити:

- гостре;
- жирне;
- занадто солодке і занадто солоне;
- важкі напої (солодкі газованої води, молоко);
- алкоголь.

Не переїдайте і пийте достатньо води. Деяким уникнути нудоти допомагають крекери і мінеральна вода або імбирний ель.

Чарівний імбир і м'ятні цукерки

Імбир, який багато хто любить використовувати для лікування застуди, виявляється, справляється і з морською хворобою. Він зменшує відчуття нудоти і бореться з неприємними відчуттями в шлунку.

Приймати його можна в різних видах:

1. Пити імбирний чай або імбирний ель, про який ми вже згадували.
2. Взяти з собою невеликий шматочок свіжого кореня імбиру розміром з половину пальця і гризти його протягом всієї поїздки. Якщо ви летите на літаку, то невеликий шматочок можна зжувати при зльоті, один - в середині польоту, а останній - під час посадки.
3. Можна взяти з собою зацукрований імбир.
4. Якщо відшукаєте порошок імбиру в капсулах, то почніть приймати його за кілька днів до поїздки.
5. Ще один натуральний борець з проявами кінетозу - м'ята. Багатьом під час легких нападів нудоти допомагають м'ятні льодяники або жуйка.

Таблетки від закачування

Якщо ви не любите імбир і м'яту або вважаєте, що вам потрібна більш серйозна армія бійців, вироблених сучасною медичною промисловістю, то ось список ліків, які добре зарекомендували себе в боротьбі з закачуванням:

- «Бонин». Діюча речовина - меклозин.
- «Драмина». Діюча речовина - дименгидринат.
- Препарати, в яких діючою речовиною є скополамін.

Ви можете використовувати будь-які засоби із зазначеними діючими речовинами. Ці ліки зазвичай переносяться добре, але можуть спостерігатися і побічні ефекти, такі як сонливість, стомлюваність, затуманення зору, нудота. Що стосується скополамина, то в 20-30-х роках XX століття він використовувався в США в якості "сироватки правди", так що будьте обережніше. Але думаємо, в концентраціях, що використовуються в таблетках, він навряд чи проявить подібну дію.

Займіть кращі місця в транспорті

Оптимальний вибір місця може допомогти вам обійтися взагалі без прийняття будь-яких додаткових засобів.

Кращі місця в літаку - в середині салону і в передній частині, особливо біля ілюмінаторів. Так ви зможете фіксувати погляд на горизонті, а це допоможе вашому вестибулярному апарату утримувати рівновагу.

На теплоході найкраще зайняти нижні каюти ближче до середини судна. А в машині - переднє сидіння. До речі, людину, що сидить за кермом, ніколи не закачує. Це пов'язано з тим, що він дивиться тільки вперед і зосереджений на дорозі, так як в будь-який момент може знадобитися маневр. Тому, якщо вас заколисує на пасажирському сидінні і є можливість сісти за кермо, скористайтеся ним.

В автобусі краще займати передні місця, які дозволять вам дивитися не в бокове вікно, а в переднє. Якщо вам стало гірше, встаньте і пройдіть в початок автобуса.

У кожному разі вам треба сфокусувати погляд на лінії горизонту. Це допоможе вашому мозку усвідомлювати рух і правильно сприймати сигнали, які надходять.
Не намагайтеся впоратися з нудотою прикривши очі - вам стане тільки гірше. Забудьте про читання, перегляд соцмереж та електронні ігри. Схилившись над книгою, ви боковим зором все одно будете вловлювати мелькання за вікном і відчувати погойдування транспорту. Конфлікт вестибулярного апарату і м'язів не буде дозволений.

Закачування - одна з найбільш неприємних напастей, яка може трапитися з вами в поїздці. Огидні відчуття псують красу відпочинку, коли замість розглядування красот за вікном авто або за бортом літака ви змушені шукати паперовий пакетик і постійно нервувати. Ми впевнені, що хоча б один з описаних нами методів допоможе вам впоратися з морською хворобою і отримувати від подорожей тільки задоволення!

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1056 | Додав: adminA | Теги: закачування, боротьба | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]