phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:32
Садимо помідори на розсаду

Один зі свіжих прикладів: Аді Бараш, іхтіолог кафедри еволюційної та екологічної біології Хайфського університету, що займається дослідженням акул, б'є тривогу. Вона побувала на пляжі біля електростанції в Хадері, до якої в останні роки стали припливати сіро-блакитні акули, і сфотографувала там рибальський човен, повну трупів цих рідкісних і охоронюваних риб. Зі зграї в 25 особин залишилося тільки 15. Сіро-блакитні, або пісочні, акули практично не представляють небезпеки для людини і відносяться до видів, яким загрожує повне зникнення.

З наближенням весни кожний садівник турбується питанням, коли садити помідори на розсаду, адже думки дачників розходяться, а зробити правильне рішення дуже важливо, інакше ваш урожай може встигнути тільки до осені.

По-перше, варто розібратися, де ви збираєтеся висаджувати розсаду томатів - в теплиці або на відкритому грунті.
Коли садити помідори на розсаду, якщо вони призначаються для теплиць? Приступати до підготовки насіння в цьому випадку варто вже в кінці лютого. А ось розсаду для відкритого ґрунту доцільно садити в середині березня. По-друге, якщо ви бажаєте отримати ранній урожай, важливо завчасно зайнятися підготовкою насіння, адже від того, наскільки грамотно ведуться підготовчі роботи залежить сила і здоров'я майбутньої розсади.

Отже, з чого почати? Якщо ви використовуєте насіння свого власного врожаю, то восени вам потрібно заготовити посадковий матеріал. Відібрати найкращі томати потрібних вам сортів, і вилучити з них насіння. Зберігати насіння протягом зими можна у полотняних або паперових мішечках конвертах в сухому та темному місці.

Якщо ви вже визначилися, коли садити помідори на розсаду дістаньте свої заготовки або купіть нові сорти насіння томатів, розведіть 1% розчин марганцівки трішки його підігрійте і протравіть в ньому насіння. Після процедури знезараження промийте їх під проточною водою і помістіть на пару годин в термос, де температура води близько 50°. Не варто вдаватися до прогрівання в опалювальних приладах, в такому разі є велика ймовірність пересихання насіння.

Далі, щоб прискорити процес проростання варто піддати їх обробці стимуляторами росту. Стимулятор можна придбати в магазині або приготувати живильний розчин з 0,5л теплої води з додаванням ложки деревної золи (цей засіб необхідно добу настояти). Покладіть в стимулятор насіння, досить трьох-чотирьох годин. Тепер наш посадковий матеріал повністю готовий до висадки на розсаду.

Заповніть ящики універсальним ґрунтом, можна використовувати і спеціалізований для томатів. Якщо ви застосовуєте землю з садової ділянки, її необхідно прожарити або обробити слабким розчином марганцю. Для обчислення найбільш сприятливого дня висадки багато дачників керуються місячним календарем, і вони частково мають рацію, адже місяць впливає на ріст і здоров'я рослин. Виконайте в землі борозенки на відстані 3-4 см один від одного. Висівайте насіння на глибину в один сантиметр. Якщо садите кілька сортів насіння, обов'язково підписуйте, в яких рядах що посадили, це допоможе вам при зборі врожаю робити висновок про цьому сорті томатів. Після посадки насіння зволожуємо землю пулевізатором (сильний струмінь може вимити насіння), накриваємо ящики склом або плівкою і ставимо в темне місце біля батареї опалення. Тут розсада буде стояти, поки не дасть сходи. Слідкуйте, щоб ґрунт завжди залишався зволоженим.

Після появи сходу ящики з розсадою ставите на світло і при можливості забезпечуєте підсвічування в темний вечірній час.

Далі нас чекає пікіровка. Найкращим періодом вважається час появи другого листка на стеблі рослини. Пікірувати рослини варто вкрай обережно, щоб уникнути поломки стебла з допомогою лопатки або спеціальної вилки. Обережно витягуємо рослину з землі, і відщипуємо від кореня приблизно 1/3 частину і висаджуємо в окремий високий стаканчик, щоб згодом було зручно підсипати землю. У закінченні процесу рясно полийте розсаду і заберіть з сонця.

Коли розсада зміцніє після пікіровки, саме час починати її загартовувати. Якщо у вас є веранда, балкон або лоджія де температура тримається близько +10 градусів, виносьте туди ящики з розсадою. У перші дні обов'язково притіняйте її, інакше все листя отримає сонячний опік.

Протягом всього періоду розсаду потрібно підгодовувати. Для цього у відрі води розведіть 40 грам суперфосфату, 5 грам аміачної селітри і 12 грам хлористого калію. Повторну підгодівлю здійснюють через тиждень, але подвоюючи дози. Якщо окремі рослини витягуються занадто швидко, їх більше не варто підгодовувати.

Знаючи, коли садити помідори на розсаду і враховуючи тонкощі догляду, ваші труди не залишаться без уваги.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 2238 | Додав: radymo | Теги: Червона книга України | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]