phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

07:04
Знижують ризик смерті ці три чинники
 Вивчаючи смертність серед осіб із проявами депресії та без, науковці з Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC) з’ясували, що високий статок, помірна фізична активність і куріння знижують ризик раптової смерті.

У дослідженні використовували дані Національного дослідження здоров’я і харчування (NHANES) з 2005 до 2018 року, до якого увійшли 23 694 учасники у віці 20 років і старше (середній вік 44,7 року).

Оскільки в дослідженні, зокрема, вивчали вплив депресії на тривалість життя, учасників поділили на групи відповідно до наявності та тяжкості симптомів.

Науковці проаналізували освіту, сімейний стан, дохід, наявність медичної страховки, сімейний анамнез серцево-судинних захворювань, хронічних захворювань нирок, вживання антидепресантів і вживання алкоголю, куріння.

Що стосується смертності від усіх причин, скоригована базова модель показала, що легкі депресивні симптоми були пов’язані з коефіцієнтом ризику 1,42 порівняно з особами без депресивних симптомів, тоді як симптоми депресії від помірного до тяжкого ступеня мали коефіцієнт ризику 1,78.

Що стосується смертності від серцево-судинних захворювань, загальні коефіцієнти ризику становили 1,49 для легких депресивних симптомів і 1,79 для помірних і важких депресивних симптомів. На смертність від ішемічної хвороби серця легкі депресивні симптоми не вплинули, тоді як помірні та важкі депресивні симптоми мали коефіцієнт ризику 2,21. Обидва показники тісно корелювали з рівнем бідності.

Фактори способу життя, такі як куріння, фізична активність і здоров’я сну, були визначені як важливі медіатори зв’язку між симптомами депресії та смертністю. Асоціації загалом були однаковими в різних підгрупах.

Куріння, яке шкодить і, звісно, ніхто його рекомендувати не буде, призвело до найзначнішого зниження смертності від усіх причин у групах із легкою, помірною і важкою депресією, а також без неї. Другим за значущістю чинником зниження смертності стала фізична активність, а третім — матеріальне благополуччя.
Категорія: Спортивні поради | Переглядів: 188 | Додав: radymo | Теги: ризик, смерть | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]