phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:35
Зв'язок між погодою і ревматизмом медики спростували

 

Спостереження за сотнями людей, які страждають від болю в суглобах, показали, що всі прояви поганої погоди ніяк не пов'язані з загостреннями ревматизму.

Причина того, що ця помилка відома вже тисячі років, полягає у виборчій пам'яті людей, повідомляється в публікації в науковому журналі Osteoarthritis and Cartilage.

"Ідея того, що погана погода і біль пов'язані один з одним, сходить ще до часів Стародавнього Риму. Наше дослідження показує, що подібні уявлення виникли завдяки нашій схильності згадувати ті події, які підтверджують наші переконання, і забувати те, що суперечить їм. Нескладно уявити, що напади болю краще запам'ятовуються під час холоду та негоди, і забуваються в сонячні та теплі дні", — розповідає Кріс Мейєр з Інституту глобального здоров'я в Сіднеї (Австралія).

Більшість людей, які страждають від остеоартрозу, вважають, що дощі, низькі температури та інші прояви поганої погоди посилюють біль або змушують її повернутися після періодів спокою. Мейєр і його колеги вирішили перевірити, чи так це насправді, зібравши групу з майже 1500 добровольців, дві третини з яких страждали від болю в спині, а решта – від болю в коліні.

Протягом трьох місяців вчені стежили за станом здоров'я цих людей, періодично просячи їх оцінити інтенсивність больових відчуттів, які вони відчували в останній час, за десятибальною шкалою. Паралельно цьому команда Мэйера спостерігала за змінами погоди і зіставляла їх з тим, як змінювалася біль у коліні або в спині у їх підопічних.

Як показали ці спостереження, зміни в силі болю не були ніяк пов'язані з флуктуаціями температури, не зі змінами у вологості повітря, високим або низьким тиском або рівнем опадів. Єдиним винятком тут була висока температура – вона ненабагато збільшувала інтенсивність болю в спині.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 948 | Додав: adminA | Теги: погода, медики, ревматизм | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]