phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:09
Біомаркери старіння: названо головні з них
біомаркер старіння Чи можна призупинити старіння? Люди б’ються над цією проблемою не одне століття. Які показники вказують на швидкість зношування організму? Сучасна наука виділяє кілька основних біомаркерів старіння. Деякі їх можна контролювати самостійно.

Питання продовження життя не залишає байдужим нікого. Проблемою старіння та його попередженням займається наука Геронтологія. Які показники характеризують старіння? Фахівці виділяють такі біомаркери зношування організму людини.

Біомаркери зношування організму

Біомаркерами старіння називають спеціальні параметри, які показують функціональний стан організму. За цими біомаркерами можна дізнатися паспортний та біологічний вік та визначити, з якою швидкістю людина старіє.

Ці маркери ви можете самостійно контролювати в домашніх умовах

1. ЧСС (частота серцевих скорочень)

Цей показник вважається маркером летального результату в осіб середньої та літньої вікових груп. Норма ЧСС – менше ніж 70.

2. АТ (артеріальний тиск) – це важливий маркер смертності через такі кардіо-судинні проблеми як інсульт та ішемічна хвороба серця, маркер ймовірності розвитку деменції (старечого недоумства).

3. Індекс маси тіла (ІМТ) та охоплення талії

Ці показники прийняті як біомаркери летального результату через хвороби серця, судин і злоякісних новоутворень.

ІМТ обчислюється за такою формулою: I = m/h² (m – маса, h – зростання метрів). За норму прийнято значення 18.5 – 25.

Ще один важливий показник – охоплення талії (вісцеральний жир). Запаси жиру відкладаються у черевній порожнині. Вони вважаються фактором ризику ожиріння, цукрового діабету, артеріальної гіпертензії та кількох видів онкології.

4. Відсоток відкладень жиру у тілі

Це показник ризику летального результату від саркопонії (атрофічна дегенеративна зміна скелетної мускулатури з віком, що веде до втрати м’язової маси), серцево-судинних хвороб та злоякісних новоутворень.

Самостійно людина може контролювати такі показники

1. Епігенетичний годинник

Це біомаркер зношування організму, що показує метилювання ДНК, тобто що дозволяє оцінити справжній біовік. Сьогодні фахівці впевнені, що зміна метилювання має ключове значення у процесах старіння організму людини.

2. Довжина теломер

Теломерами називають кінці хромосом, які відповідають за клітинні функції. З віком теломери стають коротшими, що є фактором старіння та хронічних недуг.

3. Товщина комплексу інтим-медіа (КІМ) загальної сонної артерії

Це маркер зношування судин та летального результату через інсульт / інфаркт. Оптимальний показник товщини КІМ сонних артерій – менше ніж 0,6 мм.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 282 | Додав: radymo | Теги: біомаркер, старіння | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]