phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:12
Чому комарі часто кусають людей: винен ваш "смачний" запах
Вчені з’ясували, чому комарі часто кусають людей. Виявляється, на це впливає підвищення рівня жирних кислот на шкірі.

Про це йдеться у статті, опублікованій на порталі Sciencedirect. За даними вчених з Університету Рокфеллера, комарі вистежують своїх жертв за допомогою низки сенсорних сигналів, включаючи тепло тіла, CO2, що видихається, і запаху.

Піддослідним доручили носити нейлонові рукави на передпліччях, щоб уловити запах їхньої шкіри. Після цього рукави з’єднали попарно і помістили в трубки, до яких пізніше під’єднали камеру з комарами Aedes Aegypti (комар жовтохорошковий). Ці комахи є основними переносниками вірусу Зіка чи лихоманки денге. Такий експеримент допоміг вченим визначити привабливість 64 людей для комарів.

Одна з цілей за №33 була в 4 рази привабливішою для комарів, ніж інші учасники експерименту. Вчені досліджували зразки людей, які найбільше сподобалися комарам, та виявили 50 молекулярних сполук, вміст яких був підвищений у шкірі цих об’єктів. Виявилося, що об’єкт №33 мав сильно підвищений вміст карбонових кислот – жирових сполук, які допомагають надати шкірі виразного запаху.

"Існує дуже, дуже сильний зв’язок між наявністю великої кількості цих жирних кислот на шкірі та тим, що вона притягує комарів", - зазначив автор дослідження Леслі Восшалл.

Тепер вчені задумалися над тим, як можна маніпулювати складом речовин у шкірі, щоб змінити її запах. Це допоможе створити ефект маскування від комарів. Наступні комарі, які досліджуватимуться вченими, це переносники малярії — вид Anopheles.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 152 | Додав: radymo | Теги: укус, запах, комар | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]