phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

14:37
Ділянку мозку, що відповідає за пристрасть до смачної і шкідливої їжі, змогли "відключити" вчені
Виявляється, в мозку є область, "вимкнувши" яку, можна стримати прагнення до всіх смачного і приємного.

Джоселін М. Річард, керівник експерименту, проведеного в Університеті Джона Хопкінса, пояснює: "Будь-який зовнішній стимул, навіть швидкоплинний погляд на порошок, що нагадує кокаїн, може змусити мозок "дозволити" собі задоволення. Наше дослідження говорить про те, де саме в мозку утворюється зв’язок між зовнішнім стимулом і прагненням до їжі (або наркотиків)".

Спочатку мишей привчили до того, що якщо вони чують сигнал і натискають на важіль, в клітці з’являється порція підсолодженої води. Коли миші чули сигнал, вчені відстежували діяльність вентрального паллідіума — ділянки мозку, розташованого в базальних гангліях. Реакція нейронів в цій області на звук, що означає подачу сиропу, виявилася разюче сильною: клітини починали працювати в шаленому темпі. Чим сильніше була активність, тим швидше миші бігли до важеля і отримували ласощі.

Потім вчені за допомогою оптогенетики "вимкнули" нейрони вентрального паллідіума. Миші не перестали любити цукор — але були набагато спокійніше, не бігли до важеля, стрімголов, а в деяких випадках і зовсім нехтували можливістю поласувати.

"Тепер, коли з’явилася можливість регулювати жадібність до їжі і схильність до інших задоволень, ми можемо допомогти залежним людям регулювати своє бажання", — стверджує Джоселін Річард.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 179 | Додав: radymo | Теги: пристрасть, їжа | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]