phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:20
ДНК тисяч видів комах виявляються у пакетиках чаю
пакетик чай Німецькі біологи показали, що в одному окремо взятому пакетику чаю можна знайти сліди сотень видів комах, які колись контактували з рослиною.

Комахи не входять до складу традиційної кухні народів Європи та України. Однак тутешні жителі мимоволі і постійно поїдають їх – в тому числі разом з найпопулярнішим гарячим напоєм. Німецькі біологи проаналізували "середовищну" ДНК (environmental DNA, eDNA), слідові кількості якої містяться в пакетиках звичайного чаю. Їм вдалося знайти гени тисяч видів комах, а в кожному окремому пакетику — сотень. Про це вчені пишуть у статті, опублікованій в новому номері журналу Biology Letters.

eDNA, яку вдається ізолювати на різноманітних об’єктах навколишнього середовища, служить зручним інструментом для моніторингу локальних екосистем. Її можна вловити навіть з повітря, щоб, наприклад, з’ясувати видовий склад місцевих комах, визначити присутність тих чи інших гризунів в норі або навіть людей в кімнаті. У новій роботі Хенрік Крехенвінкель (Henrik Krehenwinkel) і його колеги з Трірського університету в Німеччині знайшли eDNA у звичайному пакетованому чаї.

Справді, щоб ДНК комахи залишилася на листках, іноді їй достатньо лише погризти їх. ДНК швидко руйнується ультрафіолетом на відкритому Сонці і легко змивається водою, але подрібнене листя чаю можуть зберігати її надовго, аж до моменту, коли ДНК потрапить в чашку. Вчені переконалися в цьому, виявивши, що в купленому в найближчому магазині пакетику, крім 100-150 міліграмів чаю, знаходяться фрагменти ДНК, залишеної сотнями (до 400) видів комах. У всьому наборі зразків виявили сліди вже тисяч видів.

Сам Хенрік Крехенвінкель зізнається, що віддає перевагу чаю перед кавою, а кавові зерна проходять обсмажування, під час якої будь-яка ДНК розпадається. Втім, завданням авторів була не демонстрація "забрудненості" чаю. Вони впевнені, що аналогічний підхід дозволить проаналізувати зразки рослин, які зберігаються в старих гербаріях, і по eDNA дізнатися, які комахи їх тоді оточували. Таку ж роботу можна виконати для сучасних рослин в польових умовах. Ці “докази” допоможуть з’ясувати склад спільнот, пов’язаних з різними рослинами і екосистемами, і простежити їх зміни в часі.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 235 | Додав: radymo | Теги: ДНК, чай, пакетик, комаха | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]