phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:12
Екстремали мандрують до Прип’яті, а компанії замовляють утилізацію відходів на сайті pp-rial.lviv.ua


Отруйна вода і отруєна радіацією земля - за цим їдуть туристи-екстремали до Прип'яті, що став "жертвою" катастрофи на Чорнобильській АЕС. Подорож по мертвому населеному пункту обходиться в 110 доларів США. Головне правило в колишньому місті атомників: дивитися, але не чіпати. У деяких районах рівень радіації сягає 80 мікрорентген при нормі в 30. У зоні ураження туристам можна перебувати тільки вісім годин, а тому, стверджують фахівці, така доза радіації не є небезпечною для організму. Єдине, про що попереджають відвідувачів, на час екскурсії надіти щільний, закритий одяг і взуття на товстій підошві. У той же час багато українських компаній і людей, яких цікавить якісна утилізація відходів за помірну ціну, звертаються за допомогою у компанію Ріал, сайт якої можна знайти у світовій павутині Інтернет за адресою pp-rial.lviv.ua.

За словами туристів, всі, хто їде у напрямку Прип'яті, проїжджають через ділянку, в якій схрестилися повітряні потоки, що розносили в момент вибуху радіоактивні частинки. Навіть зараз лічильник Гейгера показує 2000 мікрорентген.

Ще одна з небезпечних "пам'яток" Прип'яті - так званий "міст смерті". Він з'єднує саму станцію і місто. Під час аварії, коли над ЧАЕС став помітний димок, саме на цей міст і виходили місцеві жителі і намагалися зрозуміти, що ж сталося. Практично всіх, хто стояв на цьому мості, вже давно немає в живих.

Прип'ять була заснована в лютому 1970 року й була містом-супутником при Чорнобильській АЕС. До катастрофи там проживало близько 50 тисяч осіб. 27 квітня 1986 на другу добу після вибуху на атомній електростанції, все населення евакуювали із зони ураження. За спогадами очевидців, їм дозволили взяти з собою тільки документи та найнеобхідніші речі. Влада говорили тільки про тимчасову евакуацію, просили місцевих жителів замикати двері, перекривати воду, газ, і обіцяли, що через кілька днів вони повернутися в свої будинки.

"Куди нас повезуть? Наскільки? Де ми будемо жити? Що з речей брати? Грошей скільки? Катастрофа насправді. У двір нас вигнали до 12-ти. Не знаю, навіщо так рано. Потім ще дві години всі м'ялися у дворі. Розпитували міліціонера, куди їдемо і наскільки. Куди він не знав, але пообіцяв, що повернемося через три дні", - згадує учасниця цих подій блогер mamasha_hru.

У Прип'ять більше ніхто так і не повернувся. Деяких людей вивозили з небезпечної зони в домашньому халаті і тапочках і попереджали, що це тимчасові заходи, щоб не було паніки. Коли вивезли все, були сформовані спеціальні загони, які відстрілювали кинутих домашніх і диких тварин.

Під час вибуху на четвертому енергоблоці загинула лише одна людина, ще одна померла вранці від отриманих травм. Згодом у 134 співробітників ЧАЕС і членів рятувальних команд, що перебували на станції під час вибуху, розвинулася променева хвороба, 28 з них померли протягом наступних кількох місяців.

У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року сталась найбільша ядерна техногенна катастрофа в світі - аварія на Чорнобильській АЕС, розташованій на півночі Київської області.

У результаті аварії на ЧАЕС сталося радіоактивне зараження в радіусі 30 км, забруднена територія площею майже 160 тисяч кв. км. Постраждали північна частина України, Бєларусі і захід Росії.


Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 1698 | Додав: radymo | Теги: утилізація відходів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]