phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

17:50
Головні зміни, які чекають на вчителів, школярів і батьків у новому навчальному році

 

Міносвіти вже розіслало керівникам навчальних закладів відповідні рекомендації.

Навчальний рік 2016-2017 почнеться для школярів по-новому: Міністерство освіти і науки розпочало реформу середньої освіти. І перші зміни почнуть впроваджувати вже 1 вересня. Відомство вже розіслало керівникам навчальних закладів відповідні рекомендації.

Документ налічує 157 сторінок.
Як змінюється шкільна програма

У цій статті ми розповімо, як змінюються:

    вимоги до вчителів;
    система оцінювання;
    програми предметів;
    позашкільне навантаження.

Нові вимоги до вчителів

Педагогам рекомендують мінімізувати використання паперових зошитів

У Міністерстві освіти вирішили кардинально змінити підхід до викладання предметів. У відомстві вважають, що школярі легше засвоюватимуть інформацію, якщо заняття матимуть практичну спрямованість. Що це означає?

    Учителі мають проводити більше екскурсій та квестів;
    Більшість занять має проводитися у формі конкурсів та практикумів;
  Засвоєнню матеріалу також допомагатимуть зустрічі. Наприклад, для вивчення іноземних мов – з їхніми носіями.

«Серед методів навчання мають домінувати інтерактивні методи навчання… Діапазон навчальної взаємодії школярів має розширюватися поступово: у 1-2 класах це переважно робота в парах і в малих групах (три учні), у 3-4 класах – групова командна робота», – сказано у рекомендаціях МОН.

Також у відомстві радять відмовитися від практики механічного заучування навчального матеріалу, натомість використовувати способи поступового запам’ятовування у процесі роботи. На думку експертів міністерства, вчитель має, наприклад, застосовувати з учнями на практиці таблицю множення, доки школярі її не запам’ятають. Це можуть будити різноманітні ігри або практичні завдання.

Ще одна рекомендація від міністерства – мінімізувати використання паперових зошитів. Перед усім це стосується предметів, де зошити практично не потрібні. Наприклад, на уроках інформатики.
Нова система оцінювання

Першокласникам дозволили писати олівцем

Головна мета реформування системи оцінювання – виключити психологічний тиск на дитину. Тому в міністерстві вирішили, що оцінки учня мають бути конфіденційними. У своєму листі до керівників навчальних закладів МОН рекомендує не розголошувати оцінки:

    на батьківських зборах;
    під час занять у класі.

Першокласникам тепер дозволяється користуватися простим олівцем.

Також у початкових класах за виправлення вчителі не мають права знижувати оцінку. «…Наявність охайних виправлень, здійснених самою дитиною, не впливає на оцінку за роботу... Необхідно пам’ятати, що дитина має право на помилку», – сказано в рекомендаціях відомства.

Для виправлення помилок у початкових класах учителям не рекомендується використовувати червону ручку.

Головні зміни у навчальних програмах

Для початкових класів зі шкільної програми видалено письмо на дошці

До найбільш істотних Міністерство освіти відносить такі зміни у навчальних програмах:

Зняття фіксованої кількості годин на вивчення кожної теми. Учителі визначатимуть їх самостійно, враховуючи рівень підготовки класу, наявність навчально-методичного забезпечення та регіональні особливості;
Вилучення дублювання змісту у навчальних предметах. Наприклад, у таких, як «Основи здоровʼя», «Я у світі» та «Природознавство».

 Здійснення перерозподілу тем між класами.

Уніфіковано термінологію програм. Наприклад, у навчальній програмі з української мови вилучено ті слова, що, на думку фахівців, не є поширеними в мовленні молодших школярів. Серед слів, які вилучило МОН, – «цемент», «фанера», «республіка». Серед доданих – «аеропорт», «милосердний» та «ноутбук».

Із програмових вимог до молодших класів видалено:

    письмо на дошці;
    кількісні показники темпу читання.

Зазнали змін і самі програми.

З програми «Трудове навчання» вилучено теми «Виготовлення об’ємних виробів з дроту» та «Бісероплетіння».
З програми «Фізична культура» вилучено систему оцінювання фізичної підготовленості школярів 7–10 років.
    До навчальної програми «Мистецтво» додано «цирк».
    Уроки інформатики буде орієнтовано на роботу в інтернеті.
    Додано таке поняття, як «інтегровані уроки», коли в межах одного уроку вивчається матеріал різних навчальних предметів. Вони можуть проводитись як одним, так і двома вчителями.

Нові вимоги до позашкільного навантаження

Перш за все батькам треба бути готовими до того, що їхня роль у шкільному вихованні дитини не буде обмежуватися батьківськими зборами. Міністерство освіти порадило вчителям залучати їх до організації навчально-виховного процесу як «рівноправних учасників».

Батьки мають слідкувати за виконанням дитиною домашнього завдання. Нові вимоги до позашкільного навантаження виглядають таким чином:

    У 1-му класі домашні завдання не задаються.
    Також домашні завдання не задаються учням на вихідні, святкові та канікулярні дні.
    У 2–4 класах обсяг домашніх завдань з усіх предметів має бути таким, щоб витрати часу на їх виконання не перевищували:
    – у 2-му класі – 45 хвилин;
    – у 3-му класі – 1 години 10 хвилин;
    – у 4-му класі – 1 години 30 хвилин.

У міністерстві зазначають, що «неприпустимим є перевантаження учнів завданнями, які містяться у додаткових посібниках, зошитах з друкованою основою: зафарбовування малюнків, складання схем, таблиць, виконання додаткових завдань і вправ, написання домашніх творів тощо». Завдання мають бути посильними для самостійного виконання учнями.

Категорія: Сімейні поради | Переглядів: 1331 | Додав: adminA | Теги: новий навчальний рік, батьки, вчителі, зміни, школярі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]