phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

14:47
Як це було - перша в Україні пересадка кісткового мозку від неродинного донора
У Черкасах вперше в історії України лікарі обласного онкодиспансеру пересадили кістковий мозок дорослому українцеві від неродинного донора.

Про подробиці пересадки розповів директор Черкаського обласного онкодиспансеру Віктор Парамонов.

За його словами, вперше Європейський банк донорів погодився підібрати для пацієнтки з Черкас донора. Кістковий мозок, який може зберігатися 72 години, транспортували з Німеччини літаком.

«Дівчина лікується вже кілька років. Напередодні її готували до операції: провели хіміотерапію за спеціальною програмою. Медики препаратами знищили кістковий мозок пацієнтки із пухлиною, аби на це місце підсадити підібрані клітини. У середньому потрібно чекати близько 10 днів, коли новий кістковий мозок почне працювати», ​- ​розповів Парамонов.

Пацієнтка, яку звати Еліна, розповіла журналістам, що вже збирала документи, аби зробити трансплантацію в Туреччині, про можливість операції в Україні дізналася останньої миті.

«Батьки дуже зраділи. Мама довіряє більше українським лікарям. Я дуже хочу жити здоровим, повноцінним життям. Вдячна донору. Радію, що є люди, які ось так можуть допомагати іншим, – вони віддають частинку себе, щоб інші мали шанс жити», - зазначила Еліна.

За словами керівника ГО «Український реєстр донорів кісткового мозку» Романа Кіця, зараз триває налагодження співпраці з Європейським банком донорів, у перспективі – українським громадянам більше не потрібно буде їхати за кордон задля пересадки кісткового мозку.

«Донорство популяризують в Україні. Станом на сьогодні близько п’яти тисяч громадян зареєструвалися до Українського реєстру донорів кісткового мозку», - зазначив Кіць.

Торік Україна спрямувала в іноземні клініки за трансплантацію кісткового мозку 413 млн грн (операції зробили 139 дорослим українцям). Цього року направлено вже 273 млн грн (це операції для 91 пацієнта).
 
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 329 | Додав: adminA | Теги: перша в Україні пересадка кістковог | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]