phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:01
Як позбутися в домашніх умовах - зубний біль
Під час війни в Україні 2022 не завжди можна вчасно отримати медичну допомогу, в тому числі й стоматологічну. Якщо тебе або твоїх близьких турбує зубний біль, постарайся якомога швидше потрапити до лікаря.

Причини виникнення зубного болю

Найбільш поширеними причинами виникнення зубного болю є такі захворювання зубів та ясен.

Карієс. При карієсі зуби можуть реагувати на гарячу, холодну та солодку їжу, і такий біль зазвичай тимчасовий. За даними Асоціації стоматологів України, більше 90% дорослого населення нашої країни мають це захворювання.

Пульпіт являє собою запальний процес, який спричинений карієсом. Як правило, при пульпіті виникає гострий біль, а також специфічний ниючий під час вживання гарячої або холодної їжі. При такому зубному болі навіть сильне знеболювальне дає лише тимчасове полегшення.

Періодонтит — це запальный процес, викликаний інфекцією. Зубний біль внаслідок періодонтиту відчувається як пульсуючий і посилюється при механічному впливі на зуб, наприклад, при жуванні.

Періостит — специфічне запалення, першою ознакою якого є набряклість ясен. Чим далі збільшується набряклість, тим більший зубний біль виникає. При цьому температура тіла може підвищуватися до 38°С, і біль віддає в скроні, очі та вуха.

Як зменшити зубний біль: загальні поради

  • - очисть рот від залишків їжі;
  • - не жуй на хворий зуб, не прогрівай його — це стимулюватиме приплив крові до зуба, що тільки посилить біль;
  • - не лежи, адже горизонтальне положення тільки збільшить тиск на навколозубні тканини, що також спровокує збільшення больових відчуттів;
  • - перебуваючи на вулиці, закривай рота — холодне повітря здатне посилити зубний біль.

Лікарські засоби для зняття зубного болю

Якщо ви встигли запастися лікарськими засобами завчасно, або поруч є працююча аптека, зубний біль можна зняти за допомогою таких таблеток і розчинів:
  •     "Анальгін"
  •     "Найз"
  •     "Нурофен"
  •     "Кеторол"
  •     "Кетанов"
  •     "Німесил"

Народні способи позбутися зубного болю

Якщо немає потрібних лікарських засобів, і не можна їх придбати найближчим часом, на допомогу прийдуть народні засоби. Скористайтеся однією із порад наших бабусь, які знали толк в домашньому знятті зубного болю.

    Полоскання рота

Найпоширеніший спосіб змешити зубний біль — це розчин соди. Для приготування засобу насип в склянку з теплою чистою водою 1 ч. л. соди і ретельно перемішай. Додай туди ж п’ять крапель йоду, якщо немає алергії на цю речовину. Полощи ротову порожнину таким розчином 8-10 разів на день.

Полоскання можна робити також з відварів трав (шавлії, ромашки, кори дуба, звіробій). Відварами можеш полоскати рот кожні дві години. Полоскання можна також робити настоєм материнки (у пропорціях 1:10); м’ятними краплями, розведеними невеликою кількістю води.

    Продукти для зменшення болю

Як знеболювальне можна використовувати шматочок сирого буряка, що має дивовижні лікарські якості. Приклади скибочку до запаленого місця й потримай до зникнення симптомів.

Цибуля і часник мають антисептичні та знеболювальні властивості. Просочений соком цибулі шматочок ватки або шматочок часнику приклади до місця, де болить зуб.

Ще одним поширеним ефективним знеболювальним народним засобом є сало, незалежно від того, свіже воно або солоне. Коли болить зуб, треба шматочок продукту покласти між запаленими яснами і щокою та потримати до зникнення болю.

Якщо болить зуб, можна використовувати такий знеболювальний народний засіб, як йод, яким кілька разів на день потрібно змащувати нижню частину зуба ватною паличкою. Щоб уникнути появи опіку на десні, треба не закривати рот до повного висихання йоду.

Допоможе від зубного болю і розчин прополісу. Приклади до хворого зуба шматочок вати, змоченої у розчині прополісу (попередньо розведеного з водою в пропорції 1:2) або ж просто кульку сухого прополісу.

    Грілка при пульпіті

Серед рефлекторних способів ефективної допомоги під час домашнього лікування зубного болю при пульпіті допоможе прикладання теплої грілки до задньої частині шиї.

    Зняття болю зуба під коронкою

Зубний біль під коронкою складно усувати, бо немає безпосереднього доступу до зуба. Але спробуй зробити суміш із 1 ч. л. соди і 1 ч. л. дрібної кухонної солі. Цією "пастою" чисть зуби тричі на добу, а через 10 хвилин після кожної процедури прополощи рота.
Категорія: Народні поради | Переглядів: 173 | Додав: adminA | Теги: домашні умови, зубний біль | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]