phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

17:27
Якщо ви захворіли на грип - що категорично не можна робити

 

Щороку нас агітують робити щеплення від грипу, лякають епідемією, а коли інфекція вже накрила, нав’язують хмару препаратів. Чи є користь від подібних рекомендацій, дуже розсудливо міркує лікар-педіатр Євген Комаровський.

* Противірусні засоби, стимулятори імунітету і «страшенно корисні вітаміни» – ліки з недоведеною ефективністю.

* Для профілактики: мийте руки, носіть з собою вологі серветки і частіше протирайте ними руки. Вчіться самі і вчіть дітей, якщо немає хусточки, кашляти-чхати не в долоньку, а в лікоть. Обов’язкове часте провітрювання приміщень. Мийте підлогу. Включайте зволожувачі повітря. Зволожуйте слизові оболонки: 1 чайна ложка кухонної солі на 1 літр кип’яченої води. Заливаєте в будь-який флакон і пшикаєте в ніс хоч кожні 10 хвилин.

* Лікування ГРВІ взагалі і грипу зокрема – це не ковтання пігулок! Це створення таких умов, щоб організм легко з вірусом впорався. Тепло одягнутися, але в кімнаті прохолодно і волого. Не їсти. Якщо дуже хочеться – щось легке, вуглеводне, рідке. Пити! Компоти, морси, чай, відвари з родзинок, кураги. Ідеально – готові розчини для пероральної регідратації.

* Всі «відволікаючі процедури» (банки, гірчичники, розмазування по тілу жиру нещасних тварин – кіз, борсуків і т.д.) – класичний совковий садизм. Парити дітям ноги (доливаючи окріп в тазик), робити парові інгаляції над чайником, розтирати дітей спиртовмісними рідинами – божевільний батьківський бандитизм.

* Для боротьби з високою температурою – тільки парацетамол або ібупрофен. Але не аспірин! При ураженні верхніх дихальних шляхів (ніс, горло, гортань) відхаркувальні засоби підсилять кашель. При ураженні нижніх дихальних шляхів (бронхіти, пневмонії) ніякого самолікування.

* Ліки, що пригнічують кашель (з протикашльовою дією), – не можна категорично! Протиалергічні засоби не мають до лікування ГРВІ ніякого відношення. Вірусні інфекції не лікуються антибіотиками – вони збільшують ризик ускладнень.

Лікар потрібен обов’язково якщо:

* Відсутні поліпшення на четвертий день хвороби;
* Підвищена температура на сьомий день хвороби;
* Погіршення після поліпшення;
* Тяжкість стану при помірних симптомах ГРВІ;
* Блідість; спрага, задишка, інтенсивний біль, гнійні виділення;
* Посилення кашлю;
* При підвищенні температури не допомагають парацетамол та ібупрофен.

Лікар потрібен терміново:

* втрата свідомості;
* Судоми;
* Утруднене дихання, задишка, відчуття нестачі повітря;
* Інтенсивний біль;
* Навіть помірний біль в горлі за відсутності нежиті;
* Навіть помірний головний біль у поєднанні з блювотою;
набряклість шиї;
* Висип, який не зникає при натисканні на неї;
* Температура вище 39 ° С, яка не знижується через 30 хвилин після застосування жарознижуючих засобів;
* Підвищення температури в поєднанні з ознобом і блідістю шкіри.

Ворога треба знати в обличчя

За даними ВООЗ, перша хвиля епідемії грипу сезону 2017/2018 добереться до нас в кінці листопада – на початку грудня. Вірусна інфекція особливо небезпечна ускладненням у вигляді пневмонії, яка розвивається миттєво і не завжди помітна, але буквально за пару днів здатна практично повністю зруйнувати легені. Щоб захистити себе і близьких, детально вивчимо «тактико-технічні характеристики» підступної хвороби.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1578 | Додав: adminA | Теги: захворіли на грип, що не можна робити | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]