phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:20
Кава чи зелений чай: що корисніше
Зелений чай і кава люди вживають через їхній особливий смак. Також ці напої корисні здоров'ю.

Скільки кофеїну в каві та зеленому чаї

Кофеїн – один із найпоширеніших стимуляторів у світі. Його можна знайти в каві та зеленому чаї. Проте кількість кофеїну у цих двох напоях різна. Так кава містить утричі більше стимулятора, ніж зелений чай. Наприклад, 240 мл напою є близько 96 мг кофеїну. А ось у такій кількості зеленого чаю міститься всього 29 мг.

Фахівці вказують, що для дорослої людини добовий ліміт кофеїну становить 400 мг, для підлітків ця цифра менша за 100 мг, а для дітей безпечна кількість всього 2,5 мг на 1 кг ваги.

У чому користь зеленого чаю та кави

Ці два напої мають кілька загальних переваг для здоров'я, адже в них міститься велика кількість антиоксидантів (поліфенолів), які сприятливо впливають на окислювальний процес. Вільні радикали потрібні нашому організму, проте, коли їх дуже багато, вони можуть призводити до окислювального процесу. Він шкідливий для здоров'я людини, адже може стати не тільки причиною великої кількості різних захворювань, але й прискорити старіння.

Найбільш поширеними поліфенолами в зеленому чаї та каві є хлорогенова кислота (CGA) та галлат епігалокатехіну (EGCG). Були проведені дослідження у пробірках, які показали, що вони мають потужну протиракову дію.

Так EGCG сприятливо протидіють раковим пухлинам у шиї та голові, а також галлат епігаллокатехін впливає на рак легень, молочної залози, передміхурової залози, підшлункової залози та колоректального раку. А ось CGA допомагає боротися з підвищеним рівнем цукру в крові та серцевими захворюваннями.

Фахівці зі здорового харчування стверджують, що зелений чай допомагає знизити ризик депресії, діабету, інсульту. З іншого боку, кава пов'язана зі зниженням смертності від серцево-судинних хвороб.

Чи є мінуси в каві та зеленому чаї

Хоча і зелений чай, і кава мають свої переваги, недоліки цих напоїв теж є. Наприклад, якщо додавати до них різноманітні інгредієнти, як вершки, цукор, сиропи, це підвищить кількість споживаного людиною цукру.

Також слід пам'ятати, хоч кофеїн і вважають за корисний препарат, проте якщо вживати його у великій кількості, це може викликати різні побічні ефекти: розлади сну, тривожність тощо.

Що корисніше: зелений чай чи кава

Людям із безсонням, тривогою, панічними розладами краще вибирати зелений чай, адже в ньому міститься набагато менше кофеїну, ніж у каві. Також вищий вміст кофеїну може призвести до розвитку кофеїнової залежності.

Але якщо вам потрібно підвищити свою працездатність, уважність та увагу, можете вибирати каву.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 172 | Додав: radymo | Теги: зелений, користь, кава, чай | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]