phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

08:22
Краще не їсти томати з цими продуктами

Американські вчені дізналися, з якими продуктами краще не вживати томати. Поєднання помідорів з багатими залізом інгредієнтами здатне зруйнувати протиракові властивості цих овочів, розповіли експерти.

У числі не рекомендованих до вживання страв виявилися фрикадельки в томатному соусі і соус Болоньєзе. В Університеті Огайо (США) наукові співробітники провели дослідження за участю семи добровольців, запропонувавши їм коктейлі з томатів з залізом і без нього. Результати показали низький рівень лікопіну, відомого протираковими властивостями, в крові і травної рідини тих учасників, хто вживав томатний напій, який містив залізо.

Залізо відіграє важливу роль в раціоні, але через змішування елемента з лікопіном, властивості останнього стають малоефективними. За словами автора роботи, Рейчел Копек, про те, що залізо здатне руйнувати деякі з’єднання було відомо давно, але те, що воно робить шкоду таким каротиноїдам, як лікопін, стало відкриттям. Протиракові властивості лікопену руйнуються, коли людина вживає соус Болоньєзе, пластівці, збагачені залізом з додаванням томатного соусу або фрикадельки в томатному соусі.

Завдяки новому дослідженню за участю семи студентів-медиків, вчені змогли краще вивчити процес метаболізму. В даний час фахівці точно не можуть пояснити, що відбувається з поглинанням лікопіну. Передбачається, їжа з залізом діє на лікопін як окислювач. Світила науки надалі планують провести дослідження, щоб краще визначити функції лікопіну в боротьбі з раком, зрозуміти, як він взаємодіє з іншими продуктами.

Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 448 | Додав: radymo | Теги: продукти, вживання, томат | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]