phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:50
"Медичні закупівлі України" вчетверо збили ціну МОЗ на респіраторах - 91 млн економії

респіратор, моз 91 млн економії – «Медичні закупівлі України» вчетверо збили ціну МОЗ на респіраторах

Державне підприємство “Медичні закупівлі України” продовжує за виділені Міністерству охорони здоров’я кошти з Фонду боротьби з COVID-19 купувати необхідні товари для захисту медиків суттєво дешевше, ніж хотіли у МОЗ. Так, тільки на повній партії респіраторів економія – 74%, що в гривнях – понад 91 мільйон.

Усього, за розрахунками міністерства, для захисту працівників медзакладів, що приймають хворих на коронавірус, на місяць необхідно 1 мільйон 233 тисячі 810 респіраторів. Тож МОЗ зарезервувало на них понад 123 мільйони гривень – по 100 гривень за одиницю. Проте ДП вдалося збити цю ціну більш як вчетверо. На повній партії різниця між реальними цінами ДП та запланованими МОЗ – 91 мільйон 251 тисяча 940 гривень.

«Принагідно зазначимо, що 50 000 одиниць респіраторів FFP3, які ми закупили раніше, вже довезені до складу ДП «Укрвакцина» МОЗ України». Сподіваємось, що вони будуть розподілені Міністерством охорони здоров’я серед закладів охорони здоров’я якнайшвидше», – звітують «Медичні закупівлі України» про вже завершені торги, де замість 100 гривень за один респіратор віддали 27. І повідомляють про чергове оголошення на сайті публічних закупівель. Там, до речі, виходить ще нижча ціна – 26 гривень за одиницю товару.

Нагадаємо, на захист медиків та обладнання для лікарень з Фонду боротьби з COVID-19 МОЗу виділили понад 3 мільярди гривень. Журналісти Bihus.Info отримали копії документів, за підписом міністра Максима Степанова, в яких обґрунтовувалися заплановані витрати. В документах ціни були завищені фактично на кожен товар із переліку. Але найбільшу увагу привернули захисні костюми. На них передбачена третина від виділеної суми – 2 мільярди 135 тисяч гривень – по 488 гривень за один костюм. Проте, якщо порівняти ціну за якою такі ж за характеристиками костюми закуповують благодійники, то різниця на партії понад мільярд гривень.

Тому саме костюми – найбільш очікувана закупівля. Крім того, ДП раніше намагалось купити їх за вдвічі нижчими цінами – по 245 гривень. Але тоді, вже після оголошення переможця, МОЗ змінив вимоги до товару і розірвав угоду. Врешті-решт власним тендерним комітетом в міністерстві буквально за кілька днів провели торги і замовили китайські костюми по 488 гривень. І тут окрім завищеної ціни з’явилась ще одна проблема – перебої в постачанні костюмів.

До речі, поки “Медичні закупівлі України” економлять бюджету кошти з Фонду боротьби з COVID-19, Кабінет міністр погодив постанову, яка фактично повертає МОЗ повноваження контролю над рештою закупівель. Зокрема, за цим документом ДП має погоджувати з міністерством “технічні, якісні та інші характеристики товарів і послуг, які є предметом закупівлі, а також проект договору, що буде укладений за результатами закупівлі”. Про потенційну небезпеку та затримку закупівель від такого контролю вже почали говорити активісти та власне у самому ДП.

Ми вплинули

Економія 82% на захисті для очей медиків: “Медичні закупівлі України” продовжують збивати ціни МОЗ

Державне підприємство “Медичні закупівлі України” хоче зекономити 85% від зарезервованої Міністерством охорони здоров’я ціни на захисних щитках для медиків. На сайті публічних закупівель Prozorro вже оголошено умови тендеру.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 349 | Додав: adminA | Теги: респіратори, ціна МОЗ, 91 млн економії, «Медичні закупівлі України» | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]