phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

23:44
На сприйняття кольору можуть впливати запахи - вчені
Певні запахи можуть змінити те, як людина сприймає колір, кожну секунду мозок людини працює над інтеграцією сенсорної інформації, щоб зрозуміти навколишній світ.

Дослідження, проведене командою з трьох британських університетів, виявило спосіб, як запах може змінити сприйняття реальності, повідомляє Science alert.

Відомо, що якщо вишнева газована вода має помаранчевий колір, людина може відчути смак апельсина, а якщо полуничний напій має червоний колір, можна відчути солодший аромат.

Те, як колір змінює людське сприйняття смаку, добре вивчено, але про те, як ці відтінки взаємодіють із запахом, відомо небагато.

Дослідники провели експеримент, під час якого 24 людини перебували в темній кімнаті перед екраном комп'ютера. У кімнаті протягом п’яти хвилин поширювався запах. Учасникам ніколи не розповідали про аромат, а лише показували кольорову пляму на екрані.

Люди мусили перемикати два повзунки – один, який переходив із жовтого на синій, а інший – із зеленого на червоний, до поки колірна пляма не стала нейтрально-сірою.

Той самий процес повторювався, поки всі учасники не відчули 5 разів по 4 запахи.

Запахи вибирали випадковим чином зі списку, який включав карамель, вишню, каву, лимон і м’яту.

Також були періоду, коли запахів у кімнаті не було.

Автори дослідження виявили, що учасники частіше регулювали кольори занадто далеко від нейтрально-сірого, коли розповсюджувався аромат. Дослідники дійшли до висновку, що, запахи, ймовірно, спотворювали сприйняття учасниками нейтрального сірого, налаштовуючи їй на колір, який відповідає певному запаху.

Коли запах кави поширювався кімнатою, учасники, здавалося, "бачили" сірий колір із трохи червоно-коричневим відтінком.

Карамель, з іншого боку, змушувала учасників вибирати більш жовтий сірий, ніж нейтральний сірий.

Когнітивний психолог Раян Уорд з Ліверпульського університету Джона Мурса і його колеги давно цікавляться з'ясуванням того, як взаємодіють нюх і зір.

Кожну секунду мозок людини працює над інтеграцією сенсорної інформації, щоб зрозуміти навколишній світ.

Попередні дослідження показали, що ніс іноді може "нюхати" те, що "бачать" очі, і навпаки.

У минулих експериментах учасники спостерігали, як серія точок на екрані комп’ютера рухалася швидше, коли був присутній аромат лимона, і повільніше, коли був присутній аромат ванілі.

Також Уорд і його колеги виявили, що запах карамелі асоціюється з темно-коричневим і жовтим, а запах кави пов’язаний з темно-коричневим і червоним, вишні – з рожевим, червоним і фіолетовим, м’яти – з зеленим і синім, а лимона – із жовтим, зеленим і рожевим.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 172 | Додав: radymo | Теги: сприйняття, колір, запах | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]