phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:38
Поділили за чотирма категоріями виклики швидкої допомоги. Як це працюватиме?

Виклики швидкої допомоги поділили за чотирма категоріями. Як це працюватиме?

Бригада швидкої гарантовано прибуде лише у випадках, які підпадають під дві, найбільш термінові, категорії.

Міністерство охорони здоров’я запроваджує чотири категорії терміновості викликів швидкої допомоги. Про це на брифінгу повідомила перша заступниця голови МОЗ Ірина Садов’як.

Алгоритми надання екстреної медичної допомоги залежатимуть від категорії:

1. Критичні випадки. Якщо стан хворого вимагає негайного реагування, втручання або реанімаційних заходів. Наприклад, це ознаки клінічної смерті, обструкція дихальних шляхів, політравми тощо. У таких випадках швидка має приїжджати не більш як за 10 хвилин.

2. Екстрені виклики. Йдеться про потенційно серйозні стани, які можуть вимагати швидкої оцінки, невідкладної допомоги на місці або невідкладного транспортування. Час, за який швидка має доїхати до пацієнта, не має перевищувати 20 хвилин.

3. Неекстрені виклики. Стани, які не несуть загрози життю і здоров’ю пацієнта, наприклад, загострення хронічних захворювань. Такі виклики переважно скеровуватимуть на первинну ланку. За можливості бригада швидкої приїжджатиме – але якщо не задіяна на терміновіших викликах.

4. Непрофільні виклики. Швидка не приїжджатиме, пацієнта консультуватимуть телефоном або скеровуватимуть до сімейного лікаря.

Такі алгоритми вирішили запровадити через незадовільні показники часу прибуття бригади швидкої – за словами Садов’як, швидка не приїжджає вчасно у двох третинах випадків.

Заступниця голови МОЗ додала, що підвищено тариф на виклик бригади – з 112 до 163 гривень. Це кошти, які держава надає на службу екстреної медичної допомоги. Як раніше наголошували у Національній службі здоров’я, екстрена допомога для пацієнтів лишатиметься безкоштовною, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 321 | Додав: adminA | Теги: чотири категорії, виклики швидкої допомоги | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]