phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:24
Причини викривлення носової перегородки
викривлення носова перегородка У більшості людей носова перегородка викривлена, але найчастіше це невеликі зміни форми, які не позначаються на функції дихання. Якщо ж викривлення сильне, це порушує циркуляцію повітря у порожнинах носа, ускладнює процес позбавлення від слизу, може призводити до порушення нюху, стати причиною хронічних лор-захворювань.

Причини викривлення носової перегородки

Найчастіше викривлення носової перегородки відбувається ще в дитинстві через травми. Дитина може впасти і вдаритися носом, вдарити себе іграшкою, травма носа може статися під час пологів, при неправильному догляді й очищенні від слизу носових ходів. Ризик отримати травму значно підвищується після трьох років, коли дитина починає освоювати велосипед, ролики, активніше грати на майданчику, битися з іншими дітьми.

Нерівна перегородка носа може бути спадковою особливістю. При цьому ступінь викривлення у членів сім’ї може відрізнятися.

Дитячі травми перегородки можуть частково вирівнюватися з віком. Але якщо травма носа була отримана у дорослому віці, то, швидше за все, викривлення перегородки буде посилюватися і впливати на сусідні тканини.

Симптоми викривленої носової перегородки

Крім того, що це не псує зовнішність, викривлення перегородки може ускладнювати дихання з одного боку, стимулювати затяжні інфекції носа, синусити, змінювати звучання голосу.

Часто з боку викривлення людина відчуває постійну закладеність носа. Це наслідок того, що повітря не може тут вільно переміщуватися.

Будь-які респіраторні інфекції, алергія у людини з викривленою носовою перегородкою будуть проходити складніше і довше: причина в тому, що слиз застоюється з одного боку, густішає і створюються хороші умови для розвитку бактерій.

Хропіння та гучне дихання уві сні. З віком цей симптом тільки посилюється. Якщо дихання значно порушене, необхідно звернутися до лікаря, оскільки в якийсь момент це може спричинити апное.

Лікування викривлення перегородки

Ви можете залишити все як є, за умови, що ступінь викривлення невеликий та істотно не впливає на функцію дихання. Єдине, що ви повинні робити – вчасно знімати набряк слизової при запаленні. Застосовуйте для цього судинозвужувальні краплі, сольові розчини у вигляді аерозолю і для промивання носа, при необхідності – гормональні препарати як засіб екстреної допомоги.

Лікування викривленої носової перегородки у складних випадках – ринопластика. Втручання проводиться під загальною анестезією і є різновидом пластичної операції. Після завершення періоду відновлення у вас буде рівна носова перегородка та нове життя. Таку операцію можна зробити не раніше 18 років, оскільки до цього віку кістки та хрящі носа ще продовжують рости і змінюватися.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 384 | Додав: radymo | Теги: викривлення, симптом, носова, перегородка, лікування | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]