phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:21
Що відбувається з вашими гормонами в 20, 30, 60 років - лікарі розповіли
З віком в організмі відбуваються гормональні зміни, і до цього треба готуватися.

Гормони відповідають за всі аспекти нашого життя: від сну до травлення і обміну речовин, управління стресом. З віком такі гормони, як лептин (гормон повноти) і грелін (гормон голоду) не сильно змінюються. А естроген, тестостерон, а також інсулін, кортизол і мелатонін — навпаки

Ось що відбувається з вашими гормонами в різні періоди життя:

20 років. Рівень тестостерону досягає піку. А ось мелатонін, або гормон сну, вже починає поступово знижуватися (найбільше його в дитинстві), що відбувається протягом життя і призводить до проблем зі сном в старості.

30 років. Тестостерон у чоловіків починає знижуватися у віці від 35 до 40 років на 1-3% в рік. У жінок рівні естрогену і прогестерону теж падають, що супроводжується змінами менструального циклу.

40 років. Жінок можуть очікувати гормональні зміни перед менопаузою, такі як перепади настрою, порушення сну, ваги. Хоча рівень тестостерону продовжує знижуватися, більшості чоловіків далеко до андропаузи, коли різко падає рівень тестостерону.

50 років. До цього віку рівень естрогену знижується приблизно на 50%, а після менопаузи ще більше. Це пов’язано з ослабленням м’язової маси, зниженням лібідо, змінами ваги і болями в суглобах. Зниження естрогену у жінок і тестостерону у чоловіків в цьому віці сприяє розвитку атеросклерозу, серцево-судинних захворювань, діабету.

60 років і старше. Починаючи з 60 років у чоловіків настає андропауза, або «чоловіча менопауза», коли рівень тестостерону падає дуже швидко. У той же час підвищення рівня кортизолу може бути пов’язано з ростом хвороб, збільшенням запальних з’єднань в організмі. Ці процеси залежать від індивідуального рівня сприйнятливості до стресу людини.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 136 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]